Den danska evolutionsbiologen Eske Willerslev knäckte rådande rekord med en miljon år, när han lyckades kartlägga dna ur jordprover från Grönlands arktiska öken.
– När alla andra letade dna i fossil och benrester och upptäckte en art i taget, så letade jag i jorden efter allt, säger Eske Willerslev i programmet.
Han började ta prover från jorden för att utvinna dna för över 20 år sedan. Men eftersom dna-fragmenten i proverna var så nedbrutna och korta hade han inte lyckats identifiera vilka arter de kom från.
Kraftfulla datorer
En av Eskes doktorander kom på idén att använda så kallad shotgun sequencing, som kan användas för att identifiera och rekonstruera arvsmassa från väldigt korta dna-sekvenser.
– Det är först nu som vi har tillräckligt kraftfulla datorer för att kunna jobba med så korta dna-fragment, säger Eske Willerslev.
Han jämför det med att ha en roman nedstyckad i korta meningar och ordföljder, som man sen försöker matcha med innehållet i ett stort bibliotek, bok för bok.
”Chockad när jag såg resultatet”
Forskarteamet lyckades hitta ett helt ekosystem bland dna-fragmenten i jorden från Grönlands arktiska öken.
– Jag kände mig chockad när jag såg resultaten. Vi trodde aldrig att det skulle vara möjligt att hitta dna från dessa uråldriga ekosystem. Vi har nu fått se den sista arktiska skogen från en tid då världen var mycket varmare, innan istiden, säger paleontologen Natalia Rynczynski.
Nu hoppas forskarna kunna gå ännu längre tillbaka i tiden, för att hitta nycklar för att överleva en varmare framtid.
– Allt liv omkring oss har sina evolutionära rötter i en varmare värld, säger Natalia Rybczymski.
Se Vetenskapens värld i SVT Play eller på SVT 2 måndag klockan 20.00.