Koldioxidutsläppen fortsätter att öka och jorden går mot 2,7 graders uppvärmning vid seklets slut. Om det sker kommer omkring två miljarder människor att hamna utanför en temperaturzon där människor levt genom historien. Den bistra slutsatsen drar brittiska och kinesiska forskare.
– Jag blev så klart både chockad och förbluffad över våra resultat, säger Tim Lenton, professor vid universitetet i Exeter som lett studien.
Lever i idealtemperatur
Precis som för djur och växter finns enligt forskarna en naturlig nisch där människor trivs och samhällen blomstrar. Flest människor lever där snittemperaturen är dels omkring 13 grader och dels omkring 27 grader. Men mycket få har levt i områden där snittemperaturen legat över 29 grader. Blir det varmare blir det svårt att odla och arbeta, och människor lever kortare.
– När jag föddes fanns nästan inga platser på jorden med högre temperatur, säger Tim Lenton till SVT.
Flyr värmen
Tim Lenton tror att en del kan anpassa sig men många kan tvingas flytta, både inom det egna landet men även mot kallare områden närmare polerna.
– Jag är säker på att det också kommer att innebära internationell migration i stor skala.
Minskade utsläpp lindrar
Varje tiondels grad av ökning gör att ytterligare 140 miljoner hamnar utanför ”komfortzonen”. Om världens länder klarar klimatmålen från Paris och uppvärmningen stannar vid 1, 5 grader istället för 2,7 drabbas bara en femtedel så många.
– Det är chockerande och jag känner empati för alla människor som kommer att utsättas för ett klimat ingen har upplevt. Det är en enorm humanitär fråga där fattiga människor i tropikerna är mest utsatta.
Fakta: Så många knuffas ut i värmen
1980 var det ungefär 12 miljoner människor som levde i områden med en snittemperatur över 29 grader. Idag är det runt 60 miljoner som lever utanför den komfortzonen, och vid seklets slut kan det alltså vara två miljarder enligt forskarna.
Studien har publicerats i Nature Sustainability.