Temperaturen i Östersjön stiger snabbare än i världshaven. Foto: SVT

Vattnet i Östersjön har blivit varmare

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturen i Östersjön stiger och det kan få organiskt material på havsbotten att släppa ut ännu mer växthusgaser, visar en ny studie. 

Mätningar vid den finska forskningsstationen Tvärminne visar att temperaturen har ökat med två grader i det kustnära havet sedan 90-talet.    

Det är lite mer än medeltemperaturökningen i det som forskarna kallar egentliga Östersjön, ett område mellan Åland och Öresund. Där har man sett en ökning på ca 1,5 grader i ytvattnet sedan 90-talet.   

Klimat

Temperaturökningarna sker snabbare i Östersjön än i världshaven.

— Östersjön är grund. Snittdjupet är 60 meter jämfört med världshavens 3 kilometer. Det är som ett grunt badkar och värms upp mycket snabbare, säger Alf Norkko, en av författarna till studien.

Djupa vattnet också varmare

Mätningarna från Tvärminne visar att det under värmeböljan förra året var över 20 grader varmt så långt som 30 meter ner i havet, något som aldrig tidigare uppmätts. 

— Det är en ögonblicksbild, säger Alf Norkko, men det säger något om vad som sker när vi får extrema värmeböljor.  

Under sommaren 2018 mätte man även växthusgashalter i Östersjövattnet.  

— Man har inte kunnat mäta gaser i vatten särskilt bra tidigare, men med vår nya mätmetod ser vi att metankällorna släpper ut mer gaser när det blir varmare.

Nya växthusgaser frigörs

Det tyder på att växthusgaserna metan och koldioxid lagrad i havsbottnarna frigörs till följd av temperaturökningarna, på samma sätt som de frigörs i tundra som smälter eller myrar som värms upp. 

— Vi har övergödda kustområden både i Sverige och Finland. Då samlas mycket organiskt material på bottnarna. Varma temperaturer frigör avgaser från det här materialet.  

När de här gaserna når havsytan bidrar de i sin tur ytterligare till uppvärmningen i atmosfären.

Studien från Tvärminne är publicerad i Frontiers in Marine Science.

Läs mer om Östersjöns temperatur här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet