I Thailand testas ett nytt vaccin mot covid-19. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

WHO hoppas på vaccin före årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på ett vaccin mot covid-19 går rekordsnabbt. Tio olika varianter har redan börjat testas på människor. På Världshälsoorganisationen planerar man nu för att ett vaccin kan vara klart innan årsskiftet.

– Vi hoppas att det ska kunna gå, men utmaningarna är många säger Ann Lindstrand, vaccinansvarig på WHO. 

Under våren har rekordmånga forskare letat efter ett fungerande vaccin och nu finns över 100 möjliga varianter framtagna. Tio kandidater testas redan på människor. 

– Utvecklingen går med rasande fart. Vi har aldrig sett något liknande, säger Ann Lindstrand, som är enhetschef för vaccinprogrammen på Världshälsoorganisationen i Génève. 

Coronapandemin

Lovande resultat

Längst fram i vaccinutvecklingen ligger amerikanska Moderna som var först i världen med att inleda tester på människor, flera kinesiska bolag, bland annat CanSino som stöttas av den kinesiska armén, och en brittisk forskargrupp i Oxford i samarbete med Astra Zeneca. 

De första resultaten från Modernas och CanSinos tester har nu presenterats och verkar lovande. Vaccinerna tycks ge den reaktion från immunförsvaret som är tänkt, utan att orsaka allvarliga biverkningar. Men än är det alldeles för tidigt att dra tydliga slutsatser. 

Det är först när vaccin testas på större grupper av människor som man kan veta om det verkligen fungerar och är säkert, och många vaccinprojekt har misslyckats genom historien. 

Måste bli rättvist

Världshälsoorganisationen och flera andra internationella aktörer håller just nu på att arbeta fram globala överenskommelser om hur ett fungerande vaccin mot covid-19 ska kunna fördelas rättvist över världen. Ann Lindstrand hoppas att Sverige och så många andra länder som möjligt kommer gå med på en sådan uppgörelse.

– Det handlar om solidaritet. De som behöver vaccinet mest ska få det först, det ska inte bero på vem som kan betala mest eller har vaccinproduktion i sitt eget land, säger hon till SVT Nyheter. 

Om ett vaccin finns klart i vinter måste frågan om vem som ska tillverka vaccinet och i hur många doser lösas. 

– Det är viktigt att de riskgrupper som behöver vaccinet får det först. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet