Ägg Benedict

En stapel med bröd, skinka och ägg toppat med hollandaisesås och en nypa persilja.

Publicerat:

Lyxig frukost. En riktig klassiker utöver det vanliga.

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    halva engelska muffins
  • 4st
    ägg
  • 4skiva(or)
    kokt rökt skinka eller kanadensiskt bacon
  • 4st
    äggulor
  • 1msk
    (liten) vitvinsvinäger
  • 2msk
    citronsaft
  • 250g
    smör
  • Salt & peppar
  • Cayennepeppar efter smak
  • färsk körvel

Så lagar du

  1. Sätt en stor kastrull med vatten på spisen till de pocherade äggen.
  2. Sedan görs hollandaisesåsen. Smält smöret i en liten kastrull. I en annan kastrull, slå äggulorna tillsammans med vinäger, citronsaft, salt och peppar. Värm såsen försiktigt, vispa konstant tills den blir lätt och skummig. 
  3. Slutligen, var försiktig med värmen. Tillsätt det smälta, varma smöret lite i taget medan du fortfarande vispar. Krydda såsen med en liten nypa cayennepeppar och justera med salt och citronsaft. Håll såsen varm i ett vattenbad.
  4. Halvera de engelska muffinsen, rosta dem och håll dem varma. 
  5. Skär ut skinkskivorna så att de matchar bröden. Stek dem lätt i en stekpanna.
  6. Slutligen pochera äggen. Tillsätt några matskedar vanlig vinäger i kokvattnet. Knäck ett ägg i taget i en kopp. Gör en virvel i kokvattnet med en kastrull och låt ägget glida försiktigt ur koppen ner i vattnet. Det ska inte koka för våldsamt. Låt sjuda försiktigt i 4 minuter. Fiska upp dem och lägg dem i kallt vatten en stund.
  7. Smörj de halva muffinsen med lite smör. Tillsätt skinkskivorna. Lägg ett pocherat ägg på varje och lägg några stora skedar hollandaisesås ovanpå. Dekorera med lite körvel.

Dela det här receptet med dina vänner!