Älg Carpaccio

På ett rustikt träbord står en tallrik i trä, vi ser remsor av rosa älgkött toppat med aioli, ost, rosépeppar och fänkålsdill.

Publicerat:

Tillagningstid:

Älgkött är ett smalt och magert kött. Smaken kan variera beroende på vilken skog i vårt avlånga land den strövat i. Detta gör det spännande att möta smaker med kryddor och örtet. Om du skall servera älgen rå så bör du ha fryst in den först då det dödar bakterier som kan uppstå beroende på hanteringen av köttet. Köp ditt kött från slakterier och producenter som jobbar med besiktad kött och med rena och livsmedels godkända lokaler. Mortla gärna lite kol från björkveden som du strör över med i slutet då du garnerar. Älg är likt mycket annat vilt väldigt fettsnålt så undvik att putsa bort fettet utan bara den långa senan som sitter på filens ”ovansida# och den lilla senan som sitter på filéns tjocka del som kallas ”huvudet”

Ingredienser

2portioner

  • 200g
    älgfilé
  • 0,5dl
    riven Tegel ost men går att ersätta med någon liknande hård pressad så kallad skållad ost.
  • 2tsk
    rosé peppar
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 2msk
    granskottsolja går att ersätta med rapsolja.
  • 5g
    Fänkål dill att garnera med
  • 1knippa(or)
    Färsk timjan spara lite för garnera med
  • 10g
    Riven färsk pepparrot att toppa upp med

Aioli

  • lite björkkol som du mortlar till ett pulver för att smaksätta aiolin med det ger en extra rökig känsla.
  • 1st
    äggula
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 2dl
    olja
  • 1tsk
    salt
  • 2klyfta(or)
    vitlök, två små eller en stor
  • 1krm
    svartpeppar

Så lagar du

Älg
1. Putsa älgfilén från den långa senan som sitter längst halva filen på ena sidan, undvik att putsa bort fettet då det är en så fettsnålt kött och behöver allt fett den kan få. 

2. Skär ut mittbiten den del som kallas tournedos, salta och peppra älgfilen gnid in den med lite färsk timjan och olja gärna granskottsolja om du kan få tag i det. 

3. Se till att du har rejäl värme på kolet ej brinnande kol, placera älgfilén på det varmaste delen. Snurra den frekvent tills den fått en krispigt grillad yta.

4. Ta sedan upp den och låt den vila i 8-10 minuter gärna i en bakduk. Skiva den sedan tunt och lägg upp den på en tallrik. 

5. Klicka på lite aioli riv på lite tegel ost, garnera med fänkolsdill, timjan, färsk riven pepparrot och avsluta med lite björkaska. 

Aioli
1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur, det minskar risken för att aiolin ska skära sig.

2. Vispa ihop äggulan, vinäger och senap.

3. Häll försiktigt i oljan under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle.

4. Rör ner den krossade och finhackade vitlöken och smaka av med salt och peppar.

5. Om aiolin blir för tjock, späd med några droppar vatten.

6. Använd gärna lite björkkol som du mortlar till ett pulver för att smaksätta aiolin med det ger en extra rökig känsla. 

Dela det här receptet med dina vänner!