Älg Carpaccio
Publicerat:
2023-06-08Tillagningstid:
Ingredienser
2portioner
- 200gälgfilé
- 0,5dlriven Tegel ost men går att ersätta med någon liknande hård pressad så kallad skållad ost.
- 2tskrosé peppar
- 1tsksvartpeppar
- 2mskgranskottsolja går att ersätta med rapsolja.
- 5gFänkål dill att garnera med
- 1knippa(or)Färsk timjan spara lite för garnera med
- 10gRiven färsk pepparrot att toppa upp med
Aioli
- lite björkkol som du mortlar till ett pulver för att smaksätta aiolin med det ger en extra rökig känsla.
- 1stäggula
- 1tskdijonsenap
- 2dlolja
- 1tsksalt
- 2klyfta(or)vitlök, två små eller en stor
- 1krmsvartpeppar
Så lagar du
Älg
1. Putsa älgfilén från den långa senan som sitter längst halva filen på ena sidan, undvik att putsa bort fettet då det är en så fettsnålt kött och behöver allt fett den kan få.
2. Skär ut mittbiten den del som kallas tournedos, salta och peppra älgfilen gnid in den med lite färsk timjan och olja gärna granskottsolja om du kan få tag i det.
3. Se till att du har rejäl värme på kolet ej brinnande kol, placera älgfilén på det varmaste delen. Snurra den frekvent tills den fått en krispigt grillad yta.
4. Ta sedan upp den och låt den vila i 8-10 minuter gärna i en bakduk. Skiva den sedan tunt och lägg upp den på en tallrik.
5. Klicka på lite aioli riv på lite tegel ost, garnera med fänkolsdill, timjan, färsk riven pepparrot och avsluta med lite björkaska.
Aioli
1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur, det minskar risken för att aiolin ska skära sig.
2. Vispa ihop äggulan, vinäger och senap.
3. Häll försiktigt i oljan under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle.
4. Rör ner den krossade och finhackade vitlöken och smaka av med salt och peppar.
5. Om aiolin blir för tjock, späd med några droppar vatten.
6. Använd gärna lite björkkol som du mortlar till ett pulver för att smaksätta aiolin med det ger en extra rökig känsla.