Alici marinate med granatäpple (inlagd strömming)
Publicerat:
2024-12-06Tillagningstid:
I Italien lägger man in fisken ansjovis i en vinägerlag för att få en härligt syrlig inlagd fisk på en natt. I sverige passar fina små strömmingfiléer alldeles utmärkt. God som förrätt eller drinktilltugg, varför inte till jul?
Ingredienser
6 - 12portioner
Strömming
- 300gströmming
- 1dlvitvinsvinäger
- 1-2stcitroner, saft
- 1tsksalt
Dressing
- 1klyfta(or)vitlök, finhackad
- 1stcitron, zest (fint rivet skal)
- 1nypa(or)torkad chili (chiliflakes)
- 1dlolivolja
Topping & Bröd
- 0,5dlgranatäppelkärnor
- 0,5dlfinhackad bladpersilja
- 10stgröna oliver, skuren i tunna skivor
- tunna skivor bröd
Så lagar du
- Skölj strömmingen och dra bort skinnet, lägg i en skål. Blanda vinäger, citronsaft och salt och slå över strömmingen. Lagen ska täcka fisken. Ställ kallt i ca 6 timmar (över natten).
- Rör ihop en dressing av hackad vitlök, citronskal, chili, olivolja och salt.
- Stek bröd i olivolja tills det är gyllenbrunt.
- Låt strömmingen rinna av i ett durkslag. Lägg upp filéerna på nystekta brödskivor och skeda dressingen över. Strö över hackad persilja, granatäpple och tunna skivor oliver.