Alici marinate med granatäpple (inlagd strömming)

på ett grönt fat ligger en gyllenbrun skiva bröd, toppad med en inlagd strömming

Publicerat:

Tillagningstid:

I Italien lägger man in fisken ansjovis i en vinägerlag för att få en härligt syrlig inlagd fisk på en natt. I sverige passar fina små strömmingfiléer alldeles utmärkt. God som förrätt eller drinktilltugg, varför inte till jul?

Ingredienser

6 - 12portioner

Strömming

  • 300g
    strömming
  • 1dl
    vitvinsvinäger
  • 1-2st
    citroner, saft
  • 1tsk
    salt

Dressing

  • 1klyfta(or)
    vitlök, finhackad
  • 1st
    citron, zest (fint rivet skal)
  • 1nypa(or)
    torkad chili (chiliflakes)
  • 1dl
    olivolja

Topping & Bröd

  • 0,5dl
    granatäppelkärnor
  • 0,5dl
    finhackad bladpersilja
  • 10st
    gröna oliver, skuren i tunna skivor
  • tunna skivor bröd

Så lagar du

  1. Skölj strömmingen och dra bort skinnet, lägg i en skål. Blanda vinäger, citronsaft och salt och slå över strömmingen. Lagen ska täcka fisken. Ställ kallt i ca 6 timmar (över natten).
  2. Rör ihop en dressing av hackad vitlök, citronskal, chili, olivolja och salt.
  3. Stek bröd i olivolja tills det är gyllenbrunt.
  4. Låt strömmingen rinna av i ett durkslag. Lägg upp filéerna på nystekta brödskivor och skeda dressingen över. Strö över hackad persilja, granatäpple och tunna skivor oliver.

Dela det här receptet med dina vänner!