Aloo gobi - indisk blomkåls- och potatisgryta
Publicerat:
2023-03-14Förberedelsetid:
Ingredienser
- 4mskrapsolja
- 1tskhel spiskummin
- 1stkanelstång
- 4stkryddnejlikor
- 2ststjärnanis
- 6stkardemummakapslar
- 2stindiska lagerblad
- 2stgula lökar, hackade
- 1tskmalen spiskummin
- 1tskmalen koriander
- 1mskgaram masala
- 3sthackade tomater, eller 400 g krossade tomater
- 0,5stgrönsaksbuljongtärning
- 2,5dlvatten
- 1-2tsksocker
- 6stkokta potatisar i tärningar, 2 cm stora
- 1stlitet, kokat blomkålshuvud i buketter
- 1mskketchup
- salt
- 1stchili
- 0,5dlcurryblad (kan uteslutas)
- 1tsksenapsfrön
Så lagar du
Värm 3 msk olja i en wok eller gryta, lägg i alla de hela kryddorna och stek tills det luktar gott.
Häll i lök och stek tills den är väl brynt.
Tillsätt de malda kryddorna och stek i ytterligare någon minut.
Tillsätt tomat, buljong socker och salt. Låt koka ihop i 20 minuter.
Vänd ner potatis och blomkål. Koka på svag värme i 5 minuter.
Smaka av om det behövs ytterligare salt och socker, tillsätt eventuellt lite ketchup.
Hetta upp 1 msk olja i en liten stekpanna, lägg i en chili, curryblad och senapsfrön. Stek hastigt under omrörning, se till att senapskornen ger ifrån sig ett ”poppande” ljud.
Häll över grytan precis innan servering.
Servera med en sallad och tunna varma bröd.
Recept från “Indien i mitt svenska kök” av Malin Mendel.