Daal på linser och gråärter
Publicerat:
2024-04-09Tillagningstid:
Torkade baljväxter som gråärter, linser, åkerbönor m.m. var en hörnsten i våra förfäders kost, men efter några generationer har erfarenheterna och traditionerna att tillaga dem i köken tyvärr helt glömts bort. Det är verkligen synd och något vi måste anstränga oss för att få tillbaka i grytorna, för baljväxter är VERKLIGEN ett hälsosamt, hållbart och ekonomiskt sätt att njuta av en god måltid. Så låt oss ta med oss detta näringsrika arv tillbaka till middagsbordet. Ett bra sätt att börja är med denna daal som smakar intensivt och som du lika gärna kan göra en stor portion av eftersom den passar utmärkt att stå i kylen och ätas under veckan.
Ingredienser
4portioner
- 4dltorkade gröna linser (360 g)
- 1dlgråärtor (måste blötläggas över natten)
- 2stora gula lökar
- 5cmfärsk ingefära
- 2färska chilifrukter
- 5vitlöksklyftor
- 5msksolrosolja
- 1tskmalen spiskummin
- 4tskgaram masala
- 1kanelstång (ca 5 cm)
- 1burk(ar)skalade hela tomater
- 1litergrönsaksbuljong
- 1mskhonung
- salt och peppar
Tillbehör
- 1dlrostade hackade mandlar
- 1knippa(or)färsk koriander
- En god chutney (rabarber- eller klassisk mangochutney)
- Raita
- Naanbröd
Garam masala
- 2mskkorianderfrön
- 1mskspiskummin
- 1mskkummin
- 1msksvartpeppar
- 2mskgröna kardemummafrön, ur kapslarna
- 1tskfrön av brun kardemumma
- 10cmcassiakanel
- 0,5muskotnöt
- 1tskkryddnejlika
Naan med jäst (ca 10 st)
- 25gjäst
- 2dlmjölk
- 2dlnaturell yoghurt
- 100gsmält smör
- 1ägg
- 12-13dlvetemjöl
- 1dlsocker
- 1tsksalt
- 1tskkrossad bockhornsklöver
- 1dlnaturell yoghurt, till pensling
- 4msknigellafrön
Raita
- 1msksvarta senapsfrön
- 3dlavrunnen yoghurt
- 1riven vitlöksklyfta
- 1liten färsk chili
- 1gurka
- 1röd paprika
- 1rödlök
- 1knippa(or)mynta
- 1knippa(or)koriander
- salt och peppar
Så lagar du
- Blötlägg gråärtorna i vatten i en skål över natten
- Häll av vattnet från gråärtorna och skölj dem, koka upp i en liten kastrull med mycket vatten,
- Låt dem koka i ca 10min
- Gör garam masalan (se nedan)
- Hacka löken fint och lägg den i oljan i 15 minuter på låg värme, låt löken få lite färg, hacka vitlök och chili fint och tillsätt i pannan, fräs 1 minut. Tillsätt Garam Masala och fräs 1 minut.
- Lägg de skalade tomaterna, grönsaksbuljongen, kanelstången och honungen i pannan och riv den skalade ingefäran. Koka upp.
- Skölj linserna i en skål och häll av vattnet i en sil, lägg linserna i pannan tillsammans med de förkokta gråärtorna. Smaka av med salt och peppar, koka upp och låt pannan sjuda tyst under lock, kontrollera att den inte kokar torr och tillsätt lite extra grönsaksbuljong eller vatten under tiden. Det ska koka ca 30-40 minuter eller tills linserna är mjuka.
- Dra kastrullen från spisen och låt den stå i 15-20 minuter innan du äter.
- Servering – ät daalen beströdd med rostade mandlar och servera färsk sval raita, varmt naanbröd och en god chutney
Garam masala
- Krossa de gröna kardemummakapslarna, skala ut de svarta kärnorna och släng den gröna kapseln.
- Lägg alla kryddor i en kaffekvarn, mortel eller mixer och mal/krossa alla kryddor till ett så fint pulver som möjligt.
Naan med jäst
- Rör ner jästen i mjölk och yoghurt, tillsätt smält smör som inte är för varmt i mjölkblandningen tillsammans med bockhornsklöver och ägg.
- Knåda sedan i mjölet. Knåda degen i några minuter och tillsätt sedan salt och socker. Knåda degen igen i ca 5 minuter tills den är slät och smidig.
- Täck bunken och degen med fuktig trasa och låt degen jäsa till dubbel storlek.
- Dela degen i 10 lika stora bitar och forma eller rulla dessa till platta bullar.
- Pensla ytan på varje bröd med yoghurt och strö över nigellafrön. Blötlägg med fuktig handduk på en varm plats i ytterligare 60-80 minuter.
- Grädda bröden på sidan av en mycket varm terrakottaugn, eller lägg på det översta gallret i en vanlig ugn på 250 grader.
Raita
- Värm försiktigt 1 matsked svarta senapsfrön i pannan tills de luktar och börjar poppa. Häll upp dem i en skål.
- Skala och ta bort fröna från gurkan, hacka den i små tärningar. Hacka röd paprika och rödlök i små tärningar. Finhacka färsk chili (ta bort kärnorna om du inte vill att den ska bli för stark). Finhacka färsk mynta och koriander.
- Blanda den avrunna yoghurten med riven vitlök, rostade senapsfrön och den finhackade chilin.
- Vänd försiktigt ner den hackade gurkan, röd paprika, rödlök, mynta och koriander i yoghurtblandningen.
- Smaka av med salt och peppar
- Låt raitan svalna i kylen i minst 30 minuter för att smakerna ska blomma ut.