Bekväm-impa-kaka med hallon & persika
Publicerat:
2024-08-23Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Den enklaste kakan du kan tänka dig och den är supergod! Om du vill ha extra mycket smak kan du bryna smöret och tillsätta kanel eller kardemumma i mjölet. Se det här som ett basrecept och låt fantasin flöda!
Ingredienser
6 - 8portioner
- 1paketfärdig kakmix, till exempel citronkaka
- 175gsmör
- 2mskkoncentrerad saft eller pressad citron/apelsin
Fyllning
- 750gpersikor, i bitar
- 250gbär till exempel hallon, björnbär, blåbär. Färska eller frysta.
- 0,5dlljus sirap
- glass till servering
Så lagar du
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme.
- Smält smöret.
- Lägg frukt och bär i en ugnsfast form.
- Ringla på sirap.
- Fördela kakmixen ovanpå.
- Ringla saft och smör på toppen, rör om lite halvslarvigt så att mixen blir något mer fuktig.
- Grädda mitt i ugnen tills frukten är genombakad och färgen gyllene. Det tar cirka 35-45 minuter. Håll som vanligt koll eftersom gräddningstiden kan variera med olika ugnar.
- Servera med vaniljglass.
Tips:
- Se det här som ett basrecept och låt fantasin flöda. Blåbär, vinbär, plommon, äpplen, päron – det mesta i frukt- och bärväg funkar här. Du kan även använda konserverad frukt tex persikor eller krossad ananas. Då använder du spadet som saft. Om du använder frysta, saftiga bär eller frukter i fyllningen så den kan tänkas bli lös så blandar du 2-3 matskedar majsstärkelse i bären.
- Om du inte har kakmix hemma och vill göra kakan på direkten så delar jag ett recept på skafferivaror som funkar lika bra. Om du använder den egna kakmixen samt byter ut smöret till mjölkfritt alternativ blir kakan även vegansk, ägg- och mjölkfri.
Egen ”kakmix”
180 g vetemjöl
150 g strösocker
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Blanda ihop samtliga ingredienser och följ i övrigt receptet ovan.