Bekväm-impa-kaka med hallon & persika

Kaka i pajform med hallon och persika på

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Den enklaste kakan du kan tänka dig och den är supergod! Om du vill ha extra mycket smak kan du bryna smöret och tillsätta kanel eller kardemumma i mjölet. Se det här som ett basrecept och låt fantasin flöda!

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 1paket
    färdig kakmix, till exempel citronkaka
  • 175g
    smör
  • 2msk
    koncentrerad saft eller pressad citron/apelsin

Fyllning

  • 750g
    persikor, i bitar
  • 250g
    bär till exempel hallon, björnbär, blåbär. Färska eller frysta.
  • 0,5dl
    ljus sirap
  • glass till servering

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme. 
  2. Smält smöret. 
  3. Lägg frukt och bär i en ugnsfast form. 
  4. Ringla på sirap. 
  5. Fördela kakmixen ovanpå. 
  6. Ringla saft och smör på toppen, rör om lite halvslarvigt så att mixen blir något mer fuktig. 
  7. Grädda mitt i ugnen tills frukten är genombakad och färgen gyllene. Det tar cirka 35-45 minuter. Håll som vanligt koll eftersom gräddningstiden kan variera med olika ugnar. 
  8. Servera med vaniljglass.

Tips:

  • Se det här som ett basrecept och låt fantasin flöda. Blåbär, vinbär, plommon, äpplen, päron – det mesta i frukt- och bärväg funkar här. Du kan även använda konserverad frukt tex persikor eller krossad ananas. Då använder du spadet som saft. Om du använder frysta, saftiga bär eller frukter i fyllningen så den kan tänkas bli lös så blandar du 2-3 matskedar majsstärkelse i bären.
  • Om du inte har kakmix hemma och vill göra kakan på direkten så delar jag ett recept på skafferivaror som funkar lika bra. Om du använder den egna kakmixen samt byter ut smöret till mjölkfritt alternativ blir kakan även vegansk, ägg- och mjölkfri.

Egen ”kakmix”

180 g vetemjöl

150 g strösocker

1,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Blanda ihop samtliga ingredienser och följ i övrigt receptet ovan.

Dela det här receptet med dina vänner!