Brunsås med brynt smör

På en bricka av trä ser vi tre stycken kärl, den största är en glasburk med lingon och en tesked, den andra är en såskanna med en brunsås som är toppad med färska örter och den sista är en fyrkantig burk med gelé.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här såsen är fenomenal! Enkel och härligt krämig och smakrik. Passar till alla kötträtter och även veg om du byter ut till veg eller svampfond. Och det är nog ändå så att allt blir godare med brynt smör. Tips! Har du torkad svamp hemma? Smula ner några matskedar i såsen!

Ingredienser

4portioner

  • 2msk
    smör
  • 1,5msk
    vetemjöl
  • 3dl
    grädde (valfri fetthalt men kokbar)
  • 1msk
    fond eller en buljongtärning
  • 0,5tsk
    mörk soja
  • 1msk
    svartvinbärsgelé eller lingonsylt, salt, vitpeppar

Så lagar du

  1. Bryn smöret, vispa ner mjölet.
  2. Vispa ner grädde, fond och soja, koka upp under vispning. Låt såsen sjuda minst 3 minuter.
  3. Smaka av med gelé, salt och peppar.

Tips

Byt ut en del av grädden mot spad från kålpuddingen.

Dela det här receptet med dina vänner!