Caesarsallad med heta vitlöksräkor
Publicerat:
2023-04-18Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2sthuvud Romansallad, strimlad
- 10stcocktailtomater, halverade
- 2-3stsalladslökar eller 1 röd lök, skivade
- 1stfärsk broccoli, i tunna skivor eller riven (valfritt)
- 1stliten bit västerbottensost eller parmesanost
Heta räkor:
- 200gstora råa räkor, skalade och rensade, ASC-märkta (miljöcertifierade)
Marinad:
- 3mskolivolja
- 2klyfta(or)vitlök, krossade
- 2tsksambal oelek
- 1stlime, rivet skal eller 2 stjälkar citrongräs, krossade
- 2tsksoja
- Ett par kvistar timjan eller rosmarin (valfritt)
Caesardressing:
- 1stägg
- 1klyfta(or)vitlök
- 1tskfransk senap
- 1mskpressad citron eller 2 tsk vit/rödvinsvinäger
- 2stsardellfiléer (valfritt)
- 1dlparmesan- eller västerbottensost, riven
- 2tskkapris (valfritt)
- 2dlrapsolja
- worcestersås, salt, svartpeppar
De godaste krutongerna:
- 0,5stlantbröd
- 3mskolivolja
- 0,5dlparmesan- eller västerbottensost, riven (valfritt)
- flingsalt
Så lagar du
1. Förbered räkor eller det protein du har valt.
2. Räkor: Lägg träspett i blöt om du använder såna. Blanda ingredienserna till marinad i en skål, lägg i räkorna och låt marinera minst 30 minuter.
3. Gör krutonger och dressing (nedan).
4. Blanda ingredienserna till salladen med hälften av dressingen.
5. Trä räkorna på spett och stek eller grilla hastigt, de ska ha en liten kärna längst in för att bli som godast.
6. Toppa salladen med räkor, krutonger och hyvlad/riven ost.
Caesardressing (se ingredienser här intill)
1. Lägg samtliga ingredienser i en mixerbägare som passar stavmixer, se till att de har samma temperatur.
2. Ställ ner staven på botten, mixa upp och ner ett par gånger tills dressingen tar ihop. Smaka av.
Godaste krutongerna (se ingredienser här intill)
1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig värme.
2. Nyp brödet i tussar, lägg i en ugnsform. Blanda med olja och salt.
3. Grädda tills krutongerna är vackert gyllene, rör om så de gräddas runt om.
4. Låt svalna något och blanda ner ost.
Tips! Smaksätt oljan med hackad vitlök, men sila den innan eftersom vitlöken bränns lätt.