Çevapçiçi - traditionell köttfärsrätt från Balkan
Publicerat:
2024-08-12Tillagningstid:
Çevapçiçi är en signaturmaträtt för hela Balkan. För oss arli-romer är detta ett måste på varje bröllop och på alla stora fester. Çevapçiçi serveras med klassiska tillbehör som lök, ajvar och lepinjebröd.
Ingredienser
4portioner
Ingredienser
- 500gnötfärs (välj gärna en högre fetthalt, ca 20%)
- 1gul lök
- 1tskbikarbonat
- 1tsksalt
- 1tskpaprikapulver
- 2vitlöksklyftor
- 0,5tsksvartpeppar, nymalen
- 2tskvegeta (står på kryddhyllan i välsorterade butiker)
- 1dlCoca-Cola eller kolsyrat vatten
Tillbehör
- lepinjebröd
- rödlök
- chiliflakes
Så lagar du
- Skala och finhacka löken.
- Lägg färsen i en bunke och tillsätt samtliga ingredienser. Blanda allt.
- Täck bunken med en plastfolie och låt stå i kylen i minst 1–2 timmar. För bästa resultat över natten.
- Smörj händerna med lite olja och forma färsen till små, avlånga järpar, cirka 8 centimeter långa och 3 centimeter tjocka.
- Grilla dina cevapcici när glöden vitnat, på 1–2 decimeters avstånd från glöden i 3–4 minuter på varje sida. Vänd då och då. Alternativt värm upp en stekpanna och stek dem på medelvärme utan olja i 1–2 minuter på varje sida. Vänd flera gånger under tiden.
- Servera direkt med bröd, lök och ajvar. Då smakar de som allra bäst!