Çevapçiçi - traditionell köttfärsrätt från Balkan

Ett silverfat med avlånga köttbitar och grön sallad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Çevapçiçi är en signaturmaträtt för hela Balkan. För oss arli-romer är detta ett måste på varje bröllop och på alla stora fester. Çevapçiçi serveras med klassiska tillbehör som lök, ajvar och lepinjebröd.

Ingredienser

4portioner

Ingredienser

  • 500g
    nötfärs (välj gärna en högre fetthalt, ca 20%)
  • 1
    gul lök
  • 1tsk
    bikarbonat
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 0,5tsk
    svartpeppar, nymalen
  • 2tsk
    vegeta (står på kryddhyllan i välsorterade butiker)
  • 1dl
    Coca-Cola eller kolsyrat vatten

Tillbehör

  • lepinjebröd
  • rödlök
  • chiliflakes

Så lagar du

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Lägg färsen i en bunke och tillsätt samtliga ingredienser. Blanda allt.
  3. Täck bunken med en plastfolie och låt stå i kylen i minst 1–2 timmar. För bästa resultat över natten.
  4. Smörj händerna med lite olja och forma färsen till små, avlånga järpar, cirka 8 centimeter långa och 3 centimeter tjocka.
  5. Grilla dina cevapcici när glöden vitnat, på 1–2 decimeters avstånd från glöden i 3–4 minuter på varje sida. Vänd då och då. Alternativt värm upp en stekpanna och stek dem på medelvärme utan olja i 1–2 minuter på varje sida.  Vänd flera gånger under tiden. 
  6. Servera direkt med bröd, lök och ajvar. Då smakar de som allra bäst!

 

Dela det här receptet med dina vänner!