Ugnsbakade vita bönor

En gryta med vita bönor i sås. Intill ett gäng frallor och en knippe persilja.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här rätten från det balkanska köket tillagas i en stor ugnsform eller portionsformar och serveras med bröd, gärna nybakat. Mamma lagade rätten ofta när jag var liten och doften av nybakt bröd och vita bönor, när jag kom hem från skolan, var det bästa jag visste!

Ingredienser

4portioner

  • 2burk(ar)
    vita bönor (färdigkokta, à 410 g)
  • 5dl
    kokt vatten
  • 1
    gul lök
  • 2msk
    paprikapulver
  • 2st
    röda paprikor, gärna spetspaprika
  • 1msk
    vegeta (står på kryddhyllan i välsorterade butiker)
  • 0,5tsk
    svartpeppar
  • 0,5tsk
    salt
  • 2msk
    vetemjöl
  • ca 0,5 dl
    olja
  • ca 200g
    sucuk (eller annan kryddig korv)

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj bönorna i kallt vatten och ställ åt sidan.
  3. Skala och finhacka löken och fräs i en stekpanna med olja. Den ska inte få färg, bara mjukna.
  4. Tillsätt vetemjöl och paprikapulver och rör om. Häll i en 1-2 dl vatten och blanda väl.
  5. Tillsätt bönor, häll i resten av vattnet och krydda med vegeta, salt och peppar. Häll sedan försiktigt i en ugnssäker form.
  6. Fördela sucuk i formen och lägg i hela paprikor. 
  7. Ställ in formen i ugnen och baka i ca 25-30 minuter.
  8. Servera med nybakt bröd.
     

Dela det här receptet med dina vänner!