Ugnsbakade vita bönor
Publicerat:
2024-08-12Tillagningstid:
Den här rätten från det balkanska köket tillagas i en stor ugnsform eller portionsformar och serveras med bröd, gärna nybakat. Mamma lagade rätten ofta när jag var liten och doften av nybakt bröd och vita bönor, när jag kom hem från skolan, var det bästa jag visste!
Ingredienser
4portioner
- 2burk(ar)vita bönor (färdigkokta, à 410 g)
- 5dlkokt vatten
- 1gul lök
- 2mskpaprikapulver
- 2ströda paprikor, gärna spetspaprika
- 1mskvegeta (står på kryddhyllan i välsorterade butiker)
- 0,5tsksvartpeppar
- 0,5tsksalt
- 2mskvetemjöl
- ca 0,5 dlolja
- ca 200gsucuk (eller annan kryddig korv)
Så lagar du
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj bönorna i kallt vatten och ställ åt sidan.
- Skala och finhacka löken och fräs i en stekpanna med olja. Den ska inte få färg, bara mjukna.
- Tillsätt vetemjöl och paprikapulver och rör om. Häll i en 1-2 dl vatten och blanda väl.
- Tillsätt bönor, häll i resten av vattnet och krydda med vegeta, salt och peppar. Häll sedan försiktigt i en ugnssäker form.
- Fördela sucuk i formen och lägg i hela paprikor.
- Ställ in formen i ugnen och baka i ca 25-30 minuter.
- Servera med nybakt bröd.