Marikli - Burek från Balkan

Burek skuren i tårtbitar med gröna örter intill

Publicerat:

Tillagningstid:

Kärt barn har många namn. Denna frasiga paj är en version av burek som är mycket populär på Balkan, särskilt i Kosovo. Det krävs visst tålamod och en särskild teknik för att bli bra på det. Jag minns när jag var liten och såg hur snabba mormor och mamma var på att dra i denna tunna degen utan att den sprack. Då tänkte jag en dag att jag också var lika snabb som mormor och mamma! /Zofia

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 10-11dl
    vetemjöl
  • 5dl
    ljummet vatten
  • 2tsk
    salt
  • 2-3dl
    raps- eller solrosolja till utbakning

Förslag till fyllning

  • 500g
    fetaost
  • tomater
  • spenat

Så lagar du

  1. Mät upp hälften av vetemjölet i en bunke. Häll i vatten och salt och arbeta ihop degen.
  2. Tillsätt resten av mjölet och arbeta tills du får en smidig och elastiskt deg, knåda i ca 10 minuter. Täck med kökshandduk och låt degen vila i ca 20 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Dela degen i 18 lika stora bollar.
  5. Kavla ut varje boll till en rund cirkel med 10 cm i diameter. 
  6. Nu ska du lägga cirklarna i två högar och pensla olja mellan varje cirkel. (Det ska vara lika mycket i varje hög). Dra lite lätt så att du får 30 cm i diameter.
  7. Smörj en plåt med olja. Lägg den första högen med degplattor på plåten och dra samtidigt så att du får en cirkel på 40 cm. 
  8. Fyll på med önskad fyllning. 
  9. Lägg på nästa hög med degplattor och dra försiktigt till samma storlek som den första.
  10. Stäng runt om hela pajen genom att nypa ihop degen. 
  11. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills den har en gyllenbrun färg. Servera direkt med grekisk yoghurt.
     

Dela det här receptet med dina vänner!