Daal - indisk linsgryta
Publicerat:
2023-03-17Tillagningstid:
I Indien är det ganska sällan man äter bara en rätt. Här består en måltid oftast av flera olika rätter. Vanligt är dal, grönsaksgryta, ris och yoghurt. Serveras alla rätterna på en tallrik kallas det thali.
Vissa linser behöver blötläggas före tillagning, medan röda kan användas direkt. Föredrar du en slät dal kan grytan koka lite längre, och för mer tuggmotstånd kortare. Prova dig fram! Du kan göra grytan matigare genom att tillsätta potatis, blomkål, morötter, spenat eller andra grönsaker du har hemma. Viktigast är att vänta med att salta tills linserna kokat sönder, men sedan salta rejält.
Ingredienser
- 4mskrapsolja
- 2tsksvarta senapsfrön
- 20stcurryblad (valfritt)
- 1sttorkad röd chili
- 2stgula lökar, hackade
- 1stvitlöksklyfta, hackad (valfritt)
- 0,5mskingefära, riven eller hackad
- 1tskgurkmeja
- 0,5tskhing (valfritt)
- 1tskspiskummin
- 1tskmalda korianderfrön (valfritt)
- 2sttomater, hackade
- 2dlharicoverts, i bitar
- 3dlröda linser
- 6dlvatten
- salt
Till garnering
- färsk koriander
Så lagar du
Värm olja i en gryta och lägg i senapsfrön, curryblad och chili. Fräs tills senapsfröna ger ifrån sig ett poppande ljud.
Häll i lök, chili, vitlök och ingefära och stek tills löken är mjuk.
Pudra över alla malda kryddor och stek under omrörning i någon minut.
Tillsätt tomater och haricoverts. Rör runt några varv och häll sedan på vatten och linser. Låt koka på låg värme i cirka 10 minuter tills linserna är sönderkokta. Späd eventuellt med lite extra vatten om det blir torrt.
Smaka av med rejält med salt.
Om du vill kan du strö lite färsk koriander över.
Servera med ris.