Daal - indisk linsgryta

En tallrik på ett fönsterbräde med dhal på.

Publicerat:

Tillagningstid:

I Indien är det ganska sällan man äter bara en rätt. Här består en måltid oftast av flera olika rätter. Vanligt är dal, grönsaksgryta, ris och yoghurt. Serveras alla rätterna på en tallrik kallas det thali. Vissa linser behöver blötläggas före tillagning, medan röda kan användas direkt. Föredrar du en slät dal kan grytan koka lite längre, och för mer tuggmotstånd kortare. Prova dig fram! Du kan göra grytan matigare genom att tillsätta potatis, blomkål, morötter, spenat eller andra grönsaker du har hemma. Viktigast är att vänta med att salta tills linserna kokat sönder, men sedan salta rejält.

Ingredienser

  • 4msk
    rapsolja
  • 2tsk
    svarta senapsfrön
  • 20st
    curryblad (valfritt)
  • 1st
    torkad röd chili
  • 2st
    gula lökar, hackade
  • 1st
    vitlöksklyfta, hackad (valfritt)
  • 0,5msk
    ingefära, riven eller hackad
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 0,5tsk
    hing (valfritt)
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    malda korianderfrön (valfritt)
  • 2st
    tomater, hackade
  • 2dl
    haricoverts, i bitar
  • 3dl
    röda linser
  • 6dl
    vatten
  • salt

Till garnering

  • färsk koriander

Så lagar du

  1. Värm olja i en gryta och lägg i senapsfrön, curryblad och chili. Fräs tills senapsfröna ger ifrån sig ett poppande ljud. 

  2. Häll i lök, chili, vitlök och ingefära och stek tills löken är mjuk. 

  3. Pudra över alla malda kryddor och stek under omrörning i någon minut.  

  4. Tillsätt tomater och haricoverts. Rör runt några varv och häll sedan på vatten och linser. Låt koka på låg värme i cirka 10 minuter tills linserna är sönderkokta. Späd eventuellt med lite extra vatten om det blir torrt. 

  5. Smaka av med rejält med salt.  

  6. Om du vill kan du strö lite färsk koriander över.

  7. Servera med ris.

Dela det här receptet med dina vänner!