Danska æbleskiver med äppelfläsk och ramslöksmajonnäs

Danska æbleskiver med äppelfläsk och ramslöksmajonnäs

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassiska danska äppelskivor serveras vanligtvis söta till jul, men om du gör dem i en salt version, som här, är de utmärkta som en liten aptitretare eller ett mättande mellanmål. De är minst lika populära året runt och inte bara till jul. Servera dem varma med en liten sallad av de första vilda örterna och ramslökskrämen.

Ingredienser

6 - 8portioner

Salta äppelskivor (ca 24st)

  • 4,5dl
    standardmjölk
  • 340g
    vetemjöl
  • 5
    ägg
  • 225g
    mycket mjukt smör
  • 10g
    socker
  • 30g
    salt
  • lite nymalen kardemumma

Äppelfläsk

  • 120g
    bacon, tärnad
  • 2
    syrliga äpplen, skalade, urkärnade och tärnade
  • 1
    schalottenlök, finhackad
  • färska timjankvistar
  • 1msk
    socker eller honung
  • 2msk
    äppelättika
  • salt och nymalen peppar

Ramslöksmajonnäs

  • 2
    stora nävar ramslök
  • 4dl
    neutral olja (tex druvkärne- solros eller rapsolja)
  • 1
    ägg
  • 2tsk
    dijonsenap
  • 2msk
    äppelättika
  • 1tsk
    salt
  • nymalen svartpeppar

Sallad av ogräs och nya skott

  • Kirskål
  • Kålskott
  • Brännässla
  • Körvel
  • Ramslöksblad
  • Hjärtsallad
  • Spenat
  • 1msk
    dijonsenap
  • 3msk
    olivolja
  • 1tsk
    honung
  • 1msk
    färskpressad citronsaft
  • salt och nymalen svartpeppar

Så lagar du

Salta äppelskivor

  1. Separera äggulan och äggvitorna.
  2. Blanda mjöl, salt och socker.
  3. Värm mjölken och vispa den med äggulor och mjölblandningen, vispa sedan i smöret.
  4. Vispa äggvitorna styva med salt och vänd dem i degen, låt den vila 15-20min. (gör äppelfläsk under tiden)
  5. Lägg degen i ett litermått
  6. Hetta upp en äppelskiva och ha det förberedda äppelfläsket redo
  7. Lägg små smörklickar i äppelskivepannan (endast för den första satsen) och lägg lite av degen i varje hål, stek äppelskivorna samtidigt som du vänder och vrider dem med ett litet grillspett eller liknande. 
  8. Fyll en stor tesked av äppelfläsket i varje äppelskiva och stäng med mer deg.
  9. Kontrollera om de är klara genom att skära en, ge dem den sista värmen i en 150 graders ugn i 5-7 minuter.

Äppelfläsk

  1. Stek bacontärningarna i en stekpanna tills de är krispiga och gyllene. Ta upp baconet och låt fettet ligga kvar i pannan.
  2. Tillsätt hackad schalottenlök i pannan och fräs den tillsammans med baconet tills löken är mjuk och lätt gyllene.
  3. Tillsätt äppeltärningarna i pannan och stek tills de börjar mjukna.
  4. Strö socker över äpplena och rör om försiktigt för att karamellisera sockret.
  5. Häll äppelättikan i pannan och låt den koka in lite,
  6. Plocka i lite timjanblad och smaka av med salt och peppar
  7. Äppelfläsket är nu redo att fylla i äppelskivorna

Ramslöksmajonnäs

  1. Skölj ramslöken noggrant och låt den torka.
  2. Lägg ramslöken i en kökshandduk och krama för att få bort så mycket vätska som möjligt.
  3. Lägg ramslöken i en mixer eller matberedare med den neutrala oljan och mixa tills den är helt mosad. Sila oljan genom en finmaskig sil för att ta bort eventuella fasta delar.
  4. Lägg ägg, dijonsenap, äppelättika, salt och peppar i ett smalt litermått avsett för en stavmixer, häll försiktigt i ramslöksoljan och låt stå i 30 sek. Till allt utom oljan har samlats på botten. Stick stavmixern hela vägen till botten av litermåttet och håll den där medan du sätter på mixern, mixa i botten och arbeta dig långsamt uppåt tills hela majonnäsen är emulgerad och tjock.
  5. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt mer äppelättika om det behövs.
  6. Förvara majonnäsen i kylen fram till servering.

Sallad av ogräs och nya skott

  1. Skölj och torka alla örter och kålskott noggrant (man behöver inte använda alla utan ta en näve av de du gillar och kommer över).
  2. Plocka bladen från kålskotten och skär dem i mindre bitar om de är för stora.
  3. Plocka ramslöksblad och skär dem i strimlor.
  4. Blanda alla örter och kålskott i en stor skål.
  5. Vinägrett: Blanda ihop dijonsenap, olivolja, honung, citronsaft, salt och nymalen peppar i en mindre skål. Vispa den väl med en sked tills den är jämn.
  6. Strax före servering: Häll vinägretten över salladen och rör om tills alla örter och kålskott är täckta.

    Obs! Äppelättika och äppelcidervinäger är inte samma produkt. Äppelättika är ättika som har tillsatts till koncentrerad äppeljuice. Äppelcidervinäger är äppeljuice som först har jästs till cider och sedan surats till en vinäger.


 

 

 

 

Dela det här receptet med dina vänner!