Enkelt rågbröd
Publicerat:
2022-10-29Tillagningstid:
Ingredienser
- 1literfilmjölk
- 125gvetekross
- 125grågkross
- 1dlrussin
- 1dllinfrö
- ½dlsolrosfrön
- 1mskbikarbonat
- 2tsksalt
- 1dlmörk sirap
- ¼dlvetekli
- 6½dlrågsikt
- 6dlvetemjöl
- smör eller olja till formerna
Så lagar du
1. Värm ugnen till 150 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn.
2. Blanda samtliga ingredienser i en stor skål och rör om ordentligt.
3. Smörj två 1½-liters brödformar och fördela smeten jämnt i dem.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 75 minuter. Brödet är färdigt när det släpper i kanterna och genomgräddat. Testa gärna med en baksticka som du sticker in i mitten av brödet. Den ska vara lite smulig och fuktig men inte kladdig. Om brödet får för mycket färg innan det är färdigbakat kan du bara täcka över med lite aluminiumfolie.
5. Vänd ut bröden ur formarna och låt svalna under bakduk på galler.
Tips
Det här brödet blir bara saftigare om det bakas ett par dagar i förväg. Låt bröden svalna ordentligt och förvara i väl tillsluten plastpåse. Russinen kan mycket väl ersättas med torkade aprikoser, torkade fikon eller katrinplommon.