Cheesecake med pepparkaksbotten och glöggelé
Publicerat:
2024-11-26Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 10portioner
- 150gpepparkakor
- 75gsmör
Fyllning
- 2ststora ägg
- 1dlströsocker
- 300gnaturell färskost
- 2dlcréme fraiche
- 2tskvaniljsocker
Glöggelé
- 2stgelatinblad
- 2dlgärna skogsglögg av bär alternativt alkoholfri rödvinsglögg
- 1dlfrysta lingon
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter.
3. Smula pepparkakorna i matberedare eller i mortel. Smält smöret och blanda det med smulorna. Tryck ut smulorna i botten på formen. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.’
4. Fyllning: Vispa samman ägg och socker, tillsätt färskost, crème fraiche, och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet och häll smeten i formen.
5. Grädda strax under mitten i ugnen 30–35 minuter tills fyllningen stannat. Låt kallna och ställ sedan i kyl.
6. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm upp hälften av glöggen. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma glöggen och tillsätt sedan resten av glöggen. Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita. Blanda ner lingonen och skeda försiktigt över blandningen över den kalla cheescaken. Låt stå i kyl någon timme tills geléet stelnat.