Cheesecake med pepparkaksbotten och glöggelé

på ett glasfat ser vi en mörkbotten, en ljus cheesecake fyllning och en glansig röd glöggelé.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den klassiska kombinationen av glögg och pepparkakor serverade som en cheesecake är en fullträff inför advent.

Ingredienser

6 - 10portioner

  • 150g
    pepparkakor
  • 75g
    smör

Fyllning

  • 2st
    stora ägg
  • 1dl
    strösocker
  • 300g
    naturell färskost
  • 2dl
    créme fraiche
  • 2tsk
    vaniljsocker

Glöggelé

  • 2st
    gelatinblad
  • 2dl
    gärna skogsglögg av bär alternativt alkoholfri rödvinsglögg
  • 1dl
    frysta lingon

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter.

3. Smula pepparkakorna i matberedare eller i mortel. Smält smöret och blanda det med smulorna. Tryck ut smulorna i botten på formen. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.’

4. Fyllning: Vispa samman ägg och socker, tillsätt färskost, crème fraiche, och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet och häll smeten i formen.

5. Grädda strax under mitten i ugnen 30–35 minuter tills fyllningen stannat. Låt kallna och ställ sedan i kyl.

6. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm upp hälften av glöggen. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma glöggen och tillsätt sedan resten av glöggen. Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita. Blanda ner lingonen och skeda försiktigt över blandningen över den kalla cheescaken. Låt stå i kyl någon timme tills geléet stelnat.

Dela det här receptet med dina vänner!