Pumpapaj
Publicerat:
2023-10-06En klassisk amerikansk pumpapapaj med frasigt mördegsskal, krämig och kryddig pumpafyllning och luftig grädde.
Ingredienser
Pajskal:
- 3dlvetemjöl
- 2mskströsocker
- 125gsmör
- 1stäggula
Fyllning:
- 250gpumpa (butternut eller muscat), skalad och urkärnad vikt
- 2stägg
- 2dlströsocker
- 1tskmalen kanel
- 1tskmalen ingefära
- 1krmsalt
- 2mskvetemjöl
- 2dlvispgrädde
Garnering:
- 1dlvispgrädde
- 0,5dlhackade pumpakärnor, rostade
Så lagar du
Receptet bakas i en pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar
- Pajskal: Arbeta ihop alla ingredienserna till pajdegen bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
- Kavla ut degen eller tryck ut degen direk i pajformen och låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen.
- Fyllning: Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar och låt koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter eller tills bitarna blivit mjuka.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Sila bort vattnet och mixa pumpapbitarna till en slät puré. Låt svalna.
- Häll över pumpapurén i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget under konstant omrörning.
- Ha sedan ner resten av ingredienserna till fyllningen. Rör ihop till en jämn smet, gärna med hjälp av en ballongvisp.
- Nagga botten på pajskalet med hjälp av en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills det inte längre är glansigt.
- Häll över pumpafyllningen i pajskalet och fortsätta grädda pajen i nedre av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills fyllningen blivit fast men fortfarande är vobblig.
- Låt pajen svalna och stelna i kylskåpet helt och hållet innan du toppar med vispad grädde och hackade pumpafrön.