Chebbakia- och Briouatkakor
Publicerat:
2024-02-21Det här är två av Marockos mest typiska kakor. De är en stor del av mina barndomsminnen från Marocko. Jag har inte så mycket minnesbilder från miljöer och personer men något jag minns supertydligt är de här frasiga, friterade och söta kakorna. De åts ofta tillsammans med den marockanka soppan Harira och så på fest, såklart! Varje recept räcker tll ca 20-25 kakor.
Ingredienser
20 - 25portioner
Chebbakia
- 1,25dlråa oskalade sesamfrön
- 1påse(ar)saffran
- 0,5mskapelsinblomvatten
- 50gjäst
- 1,25dlvatten, fingervarmt
- 0,5tskäppelcidervinäger
- 1äggula
- 1tskströsocker
- 1,5mskolivolja
- 1,5mskrapsolja
- 1msksmält smör
- 4dlvetemjöl + lite till utbakning
- 0,5tskanis, malen
- 0,5tskkanel, malen
- nypa salt
- neutral olja för frityr
- 1,5dlvatten
- 1,5dlsirap
- skvätt apelsinblomvatten
- rostade sesamfrön
Briouat
- 300gsörmandel, rostad och skalad
- 1dlströsocker
- 3mskapelsinblomvatten
- 0,5tskkanel, malen
- 0,5tskingefära, malen
- 1tsksalt
- 25gsmör, rumsvarmt
- 25gsmör, smält
- 200gfilodeg (ca 10 ark)
- 1literneutral olja att fritera i
- 150ghonung
- rostade och skalade sesamfrön att garnera med
Så lagar du
Chebbakia
- Rosta de råa sesamfröna i en stekpanna på medelvärme i ungefär 5 minuter under konstant omrörning tills de fått en fin färg och har en varm rostad smak. Mixa till ett fint mjöl.
- Blanda saffran och apelsinblomsvattnet i en liten skål. Ställ åt sidan.
- Lös upp jästen i ett fingervarma vattnet. Tillsätt saffransblandningen. Tillsätt äppelcidervinäger, en äggula, strösocker, olivolja, rapsolja och smält smör till detta. Blanda väl.
- Blanda vetemjöl, de mixade sesamfröna, malen anis, malen kanel och salt i en bunke. Sikta ner det försiktigt till vätskan och arbeta ihop till en deg.
- Forma kakorna som du önskar.
- Värm upp honung, sirap och apelsinblomvatten på medelvärme. Låt stå att sjuda försiktigt på spisen medan du friterar kakorna.
- Fritera kakorna i neutral olja på medelvärme tills de fått en fin gyllengul färg, ta upp med en hålslev så att oljan rinner av och lägg sedan i kastrullen med honungsblandningen. Rör om så att hela kakan täcks med honung innan du tar upp och lägger på hushållspapper för att rinna av. Garnera med rostade sesamfrön.
Briouat
- Mixa ihop sötmandel, strösocker, 2 msk apelsinblomvatten, kanel, ingefära och salt med hjälp av en matberedare till en smulig massa.
- Tillsätt det rumstempererade smöret och arbeta ihop till en formbar massa.
- Klipp dina filodegsark till remsor med måtten 6×30 cm.
- Ta en filodegsremsa i taget, pensla med smält smör och lägg 1 msk mandelfyllning i nedre högra hörnet på remsan. Ta det hörnet och vik mot långsidan av remsan och fortsätt sedan vika in fyllningen i remsan, hörn för hörn tills du fått en triangel som omsluter hela mandelfyllningen. Upprepa tills all fyllning och alla remsor är slut.
- Fritera dina briouat i neutral olja på 175-180 grader i en rymlig kastrull. Kakorna friteras ca 1-2 minuter på varje sida eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
- Plocka upp kakorna med hålslev och låt överflödig olja rinna av på hushållspapper.
- Värm upp honung och 1 msk apelsinblomvatten på låg värme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och vänd dina friterade briouat i honungsblandningen.
- Plocka upp kakorna, lägg upp på ett fat och garnera med sesamfrön.
- Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.