Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul

Äppelkaka som är delad och upplagd på träbricka. Vid sidan ligger äpplen och kvistar som dekoration.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här kladdkakan är maxad med äppelsmak både med finrivet äpple i smeten och på toppen. Supergod!

Ingredienser

8 - 10portioner

Äppelkladdkaka

  • 2
    äpplen
  • 175g
    smör
  • 2dl
    socker
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 2tsk
    malen kardemumma
  • 1dl
    brunt farinsocker strö
  • 3
    ägg
  • 3,5dl
    vetemjöl

Pajsmul & dekoration

  • 50g
    mjukt, rumsvarmt smör
  • 1dl
    vetemjöl
  • 0,5dl
    havregryn
  • 0,5dl
    strösocker
  • 1msk
    ljus sirap
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 1
    äpple
  • 1tsk
    malen kanel att strö över kladdkakan
  • 1tsk
    malen kardemumma att strö över kladdkakan

Så lagar du

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm.

  1. Äppelkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
  5. Häll upp smeten i formen.
  6. Smul: I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
  7. Skölj, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen.
  8. Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
  9. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är vobblig.
  10. Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4h i kylen innan du serverar den.

Dela det här receptet med dina vänner!