Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul
Publicerat:
2024-08-22Tillagningstid:
Den här kladdkakan är maxad med äppelsmak både med finrivet äpple i smeten och på toppen. Supergod!
Ingredienser
8 - 10portioner
Äppelkladdkaka
- 2äpplen
- 175gsmör
- 2dlsocker
- 2tskvaniljsocker
- 2tskmalen kardemumma
- 1dlbrunt farinsocker strö
- 3ägg
- 3,5dlvetemjöl
Pajsmul & dekoration
- 50gmjukt, rumsvarmt smör
- 1dlvetemjöl
- 0,5dlhavregryn
- 0,5dlströsocker
- 1mskljus sirap
- 2tskvaniljsocker
- 1äpple
- 1tskmalen kanel att strö över kladdkakan
- 1tskmalen kardemumma att strö över kladdkakan
Så lagar du
Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm.
- Äppelkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
- Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
- Häll upp smeten i formen.
- Smul: I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
- Skölj, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen.
- Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är vobblig.
- Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4h i kylen innan du serverar den.