Kalljästa äppelfrallor
Publicerat:
2024-08-22De här frallorna är den bästa genvägen till en lyxig frukost med rykande färskt bröd. Dessa kalljästa frallor har jag smaksatt med äpple – både rivna äpplen och äppelmos. Sötman ger dels jäsningen en skjuts men också väldigt goda frallor.
Ingredienser
20portioner
- 25gfärsk jäst
- 5,5dlkallt vatten
- 3stäpplen
- 1dläppelmos
- 0,5tsksalt
- 10dlfullkornsvetemjöl
Så lagar du
- Skala och riv äpplena på ett rivjärn. Ställ åt sidan.
- Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
- Ha ner rivna äpplen, salt, äppelmos och fullkornsvetemjöl. Rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
- Plasta in bunken och låt degen jäsa i kylskåpet i minst 4 timmar men helst över natten så att smakerna får utveckla sig ordentligt.
- Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme).
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö lite mjöl på degen och dela i 20 lika stora delar. Fördela dem på 2 plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg och är helt genombakade. Kasta in 1 dl kallt vatten under plåten i ugnen precis när du satt in plåten så får du en härligt krispig yta på dina frallor.
- Servera direkt och njut!