Kalljästa äppelfrallor

Nybakade frallor i en korg med en vit bakhandduk.

Publicerat:

De här frallorna är den bästa genvägen till en lyxig frukost med rykande färskt bröd. Dessa kalljästa frallor har jag smaksatt med äpple – både rivna äpplen och äppelmos. Sötman ger dels jäsningen en skjuts men också väldigt goda frallor.

Ingredienser

20portioner

  • 25g
    färsk jäst
  • 5,5dl
    kallt vatten
  • 3st
    äpplen
  • 1dl
    äppelmos
  • 0,5tsk
    salt
  • 10dl
    fullkornsvetemjöl

Så lagar du

  1. Skala och riv äpplena på ett rivjärn. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  3. Ha ner rivna äpplen, salt, äppelmos och fullkornsvetemjöl. Rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
  4. Plasta in bunken och låt degen jäsa i kylskåpet i minst 4 timmar men helst över natten så att smakerna får utveckla sig ordentligt.
  5. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme).
  6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö lite mjöl på degen och dela i 20 lika stora delar. Fördela dem på 2 plåtar med bakplåtspapper.
  7. Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg och är helt genombakade. Kasta in 1 dl kallt vatten under plåten i ugnen precis när du satt in plåten så får du en härligt krispig yta på dina frallor.
  8. Servera direkt och njut!

Dela det här receptet med dina vänner!