Gaeng ped med mycket grönsaker
Ingredienser
4portioner
- 2burk(ar)kokosmjölk (400 ml per burk)
- 1-2mskröd curry (beroende på hur stark du vill ha grytan)
- 100gharicot verts eller socker ärtor
- 250gskogschampinjoner
- 2stmorötter
- 1stblomkålshuvud
- 3-4stkaffir limeblad
- 3kvist(ar)söt basilika (kan ersättas med vanlig basilika)
- 1mskmisopasta eller fisksås
- 1mskjapansk soya
Serveringsförslag
- Jasminris
Så lagar du
1. Hacka alla grönsaker i önskad storlek. Reducera sedan kokosmjölken. Häll bara 1 av kokosmjölkförpackningarna i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten.
2. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20 min. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen. Ibland lyckas man inte få den att skära sig men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar och kokas en stund så är det bra.
3. Blanda röd curry i kastrullen med den reducerade kokosmjölken, fräs under omrörning i 3-4 min. Nu kommer oljan få en härlig röd färg av curryn. Tillsätt blomkålsklyftor och svamp, fräs en stund.
4. Blanda i den andra kokosmjölken och resten av alla ingredienser förutom basilikan. Låt puttra i ca 10-15 min. Stäng av värmen, blanda i basilikablad. Servera med ris.