Gaufres Liégeoises

Gaufres Liégeoises

Publicerat:

Gaufres Liégeoises lär ha kommit till på 1700-talet genom en ovanligt sötsugen biskop som bad sin kock hitta på något verkligt smaskigt med brioche-deg som grund. Den här är mindre och rund, mer kompakt och karamelliserad med hjälp av pärlsocker. Smarrigt på riktigt!

Ingredienser

  • 630g
    vetemjöl starkt
  • 50g
    strösocker
  • 240g
    mjölk
  • 7g
    torrjäst
  • 70 g
    smör (smält)
  • 6g
    salt
  • 110g
    ägg
  • 220g
    pärlsocker

Så lagar du

Receptet räcker till 10 st våfflor. 

1. Blanda mjölk, torrjäst och socker i en bunke. Låt stå i 5 min. Arbeta sedan samman alla ingredienser i en degmaskin med krok. Kör cirka 5 min på låg hastighet, öka hastigheten och arbeta degen i 10 minuter eller tills den känns homogen. Låt degen vila under duk i 10 minuter.

2. Forma till runda bullar och tryck ut till platta kakor, ca 10 cm i diameter. Lägg kakorna på en plåt och låt dem jäsa ytterligare 20-60 min (eller dubbla storleken) under bakduk.

3. Grädda i våffeljärn. Servera med vispad grädde.

 

Uppskattad tillagningstid:

30 min beredningstid, 30-60 min jästid, 5 min tillagningstid.

Dela det här receptet med dina vänner!