Gaufres Liégeoises
Publicerat:
2022-11-22Gaufres Liégeoises lär ha kommit till på 1700-talet genom en ovanligt sötsugen biskop som bad sin kock hitta på något verkligt smaskigt med brioche-deg som grund. Den här är mindre och rund, mer kompakt och karamelliserad med hjälp av pärlsocker. Smarrigt på riktigt!
Ingredienser
- 630gvetemjöl starkt
- 50gströsocker
- 240gmjölk
- 7gtorrjäst
- 70 gsmör (smält)
- 6gsalt
- 110gägg
- 220gpärlsocker
Så lagar du
Receptet räcker till 10 st våfflor.
1. Blanda mjölk, torrjäst och socker i en bunke. Låt stå i 5 min. Arbeta sedan samman alla ingredienser i en degmaskin med krok. Kör cirka 5 min på låg hastighet, öka hastigheten och arbeta degen i 10 minuter eller tills den känns homogen. Låt degen vila under duk i 10 minuter.
2. Forma till runda bullar och tryck ut till platta kakor, ca 10 cm i diameter. Lägg kakorna på en plåt och låt dem jäsa ytterligare 20-60 min (eller dubbla storleken) under bakduk.
3. Grädda i våffeljärn. Servera med vispad grädde.
Uppskattad tillagningstid:
30 min beredningstid, 30-60 min jästid, 5 min tillagningstid.