Helstekt oxfilé med parmesandressing och ugnsbakade grönsaker
Publicerat:
2024-09-13Ingredienser
4portioner
- 700goxfilé
- 1tsksalt
- 2krmsvartpeppar
- 1tsktimjan
- 1msksmör
- 1mskrapsolja
Parmesandressing
- 4dlcrème fraiche
- 2tskdijonsenap
- 1msksherryvinäger
- 2krmsalt
- 0,5krmvitpeppar
- 2dlrapsolja
- 2dlparmesan (finriven)
Ugnsbakade grönsaker
- 200gkantareller
- 1msksmör
- 2krmsalt
- 1krmsvartpeppar
- 250gsmå steklökar
- 1msksherryvinäger
- 0,5tskströsocker
- 500gdelikatesspotatis (Svegro)
- 2mskrapsolja
- 1tskflingsalt
- 200gromanticatomater
- 1paketedamamebönor
Granering
- 1dlparmesan
- 1dlcocktailkapris
- 2dlbrödkrutonger
- 0,5kruk(or)kruspersilja
Så lagar du
- Dressing: Blanda crème fraiche, senap, vinäger, salt och peppar.
- Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning till en tjock kräm.
- Blanda i parmesanosten.
- Kött: Sätt ugnen på 250°.
- Gnid in köttet med salt, peppar och timjan.
- Bryn runt om i smör och rapsolja.
- Stick in en termometer och lägg köttet i en ugnssäker form.
- Grönsaker: Stek svampen i 1 msk smör tills all vätska kokat bort.
- Strö på 2 krm salt och 1 krm peppar, ställ åt sidan.
- Skala och stek löken hastigt, häll på vinäger och socker. Låt koka in.Strö på 1 krm salt och 1/2 krm peppar.
- Skrubba potatisen och lägg den i en ugnssäker form, ringla över olja, flingsalt och 1 krm peppar. Baka potatisen mitt i ugnen 15–20 min. Ta formen ur ugnen, sänk ugnsvärmen till 200 °.
- Stek köttet mitt i ugnen ca 15 min, tills innertemperaturen är 50°. Låt vila ca 10 min i folie, temperaturen stiger till ca 55°.
- Lägg svamp, tomater och edamamebönor på potatisen. Värm i ugnen ca 10 min.
- Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg upp grönsakerna på en skärbräda eller ett stort fat. Lägg på köttet och strö över parmesan, kapris, krutonger och persilja. Servera med parmesandressing.