Helstekt oxfilé med parmesandressing och ugnsbakade grönsaker

Helstekt oxfilé med parmesandressing och ugnsbakade grönsaker

Ingredienser

4portioner

  • 700g
    oxfilé
  • 1tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar
  • 1tsk
    timjan
  • 1msk
    smör
  • 1msk
    rapsolja

Parmesandressing

  • 4dl
    crème fraiche
  • 2tsk
    dijonsenap
  • 1msk
    sherryvinäger
  • 2krm
    salt
  • 0,5krm
    vitpeppar
  • 2dl
    rapsolja
  • 2dl
    parmesan (finriven)

Ugnsbakade grönsaker

  • 200g
    kantareller
  • 1msk
    smör
  • 2krm
    salt
  • 1krm
    svartpeppar
  • 250g
    små steklökar
  • 1msk
    sherryvinäger
  • 0,5tsk
    strösocker
  • 500g
    delikatesspotatis (Svegro)
  • 2msk
    rapsolja
  • 1tsk
    flingsalt
  • 200g
    romanticatomater
  • 1paket
    edamamebönor

Granering

  • 1dl
    parmesan
  • 1dl
    cocktailkapris
  • 2dl
    brödkrutonger
  • 0,5kruk(or)
    kruspersilja

Så lagar du

  1. Dressing: Blanda crème fraiche, senap, vinäger, salt och peppar. 
  2. Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning till en tjock kräm. 
  3. Blanda i parmesanosten.
  4. Kött: Sätt ugnen på 250°. 
  5. Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. 
  6. Bryn runt om i smör och rapsolja. 
  7. Stick in en termometer och lägg köttet i en ugnssäker form.
  8. Grönsaker: Stek svampen i 1 msk smör tills all vätska kokat bort. 
  9. Strö på 2 krm salt och 1 krm peppar, ställ åt sidan. 
  10. Skala och stek löken hastigt, häll på vinäger och socker. Låt koka in.Strö på 1 krm salt och 1/2 krm peppar.
  11. Skrubba potatisen och lägg den i en ugnssäker form, ringla över olja, flingsalt och 1 krm peppar. Baka potatisen mitt i ugnen 15–20 min. Ta formen ur ugnen, sänk ugnsvärmen till 200 °.
  12. Stek köttet mitt i ugnen ca 15 min, tills innertemperaturen är 50°. Låt vila ca 10 min i folie, ­temperaturen stiger till ca 55°.
  13. Lägg svamp, tomater och edamame­bönor på potatisen. Värm i ugnen ca 10 min.
  14. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg upp grönsakerna på en skärbräda eller ett stort fat. Lägg på köttet och strö över parmesan, kapris, krutonger och ­persilja. Servera med parmesandressing.

Dela det här receptet med dina vänner!