Janssons frestelse kroketter

På en glasassiett ser vi en klick grön sås, till höger om såsen ser vi persilja med vinägrette, bakom de ligger en krokett toppad med salt och gräslök.

Publicerat:

Tillagningstid:

Allt blir godare om man friterar det, även en janssons frestelse! Så bjud dina julgäster med denna lilla frestande friterade potatiskrokett smaksatt med lök och sardeller. Snart i varje hem!

Ingredienser

6portioner

  • 600g
    potatis
  • 2msk
    smör
  • 1st
    schalottenlök
  • 50g
    riven västerbottenost eller parmesan
  • 50g
    ansjovisfileer,
  • 1msk
    spad från ansjovisfileer
  • 1,5dl
    majsstärkelse
  • 2st
    ägg
  • 1,5dl
    panko
  • 1liter
    frityrolja

Persiljesallad

  • 1st
    rödlök
  • 1dl
    vitvinsvinäger
  • 0,5tsk
    salt
  • 1nypa(or)
    socker
  • 2knippa(or)
    bladpersilja
  • 1-2msk
    olivolja

Så lagar du

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lätt saltat vatten. Ånga av och låt svalna.

     

  2. Skala och hacka löken fint. Hetta upp en stekpanna med smör och stek löken tills den är mjuk. Riv ost och hacka ansjovisen.

     

  3. Mosa potatisen i en bunke när den svalnat och blanda ner stekt lök, ost och ansjovis. Blanda om ordentligt och rulla till ca 20 bollar.

     

  4. Häll majsstärkelse i en djup tallrik, vispa upp ägget i en annan tallrik och häll panko i en tredje tallrik. Rulla bollarna först i majsstärkelse, sedan i ägg och sist i panko.

     

  5. Värm oljan till 175° och fritera bollarna tills de är gyllene och färdigtillagade. Låt rinna av på papper och salta.

     

  6. Servera de nyfriterade bollarna med lök- och persiljesallad och en klick gräddfil eller med gräslöksmajonnäs – se recept.

     

Persiljesallad:

7. Skala och skär löken så tunt du kan. Lägg i en skål och slå över vinäger, salt och socker. Låt stå en stund. Vänd ner persiljekvistar och smaka av med salt och några droppar olivolja.

Dela det här receptet med dina vänner!