Janssons frestelse kroketter
Publicerat:
2024-12-06Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 600gpotatis
- 2msksmör
- 1stschalottenlök
- 50griven västerbottenost eller parmesan
- 50gansjovisfileer,
- 1mskspad från ansjovisfileer
- 1,5dlmajsstärkelse
- 2stägg
- 1,5dlpanko
- 1literfrityrolja
Persiljesallad
- 1strödlök
- 1dlvitvinsvinäger
- 0,5tsksalt
- 1nypa(or)socker
- 2knippa(or)bladpersilja
- 1-2mskolivolja
Så lagar du
Skala och koka potatisen mjuk i lätt saltat vatten. Ånga av och låt svalna.
Skala och hacka löken fint. Hetta upp en stekpanna med smör och stek löken tills den är mjuk. Riv ost och hacka ansjovisen.
Mosa potatisen i en bunke när den svalnat och blanda ner stekt lök, ost och ansjovis. Blanda om ordentligt och rulla till ca 20 bollar.
Häll majsstärkelse i en djup tallrik, vispa upp ägget i en annan tallrik och häll panko i en tredje tallrik. Rulla bollarna först i majsstärkelse, sedan i ägg och sist i panko.
Värm oljan till 175° och fritera bollarna tills de är gyllene och färdigtillagade. Låt rinna av på papper och salta.
Servera de nyfriterade bollarna med lök- och persiljesallad och en klick gräddfil eller med gräslöksmajonnäs – se recept.
Persiljesallad:
7. Skala och skär löken så tunt du kan. Lägg i en skål och slå över vinäger, salt och socker. Låt stå en stund. Vänd ner persiljekvistar och smaka av med salt och några droppar olivolja.