Kartoffelmad med rökt majonnäs och nässelchips

Kartoffelmad med rökt majonnäs och nässelchips

Publicerat:

Tillagningstid:

Kartoffelmaden är ett av de mest populära smörrebröden i Danmark, och det finns goda skäl till det! Varm nykokt färskpotatis på rågbröd med en god majonnäs och lite krispiga tillbehör är fantastiskt i sin enkla grundform. I det här receptet får vi ännu mer från våren - vackra krispiga rädisor, krispiga nässelchips, fina ramslöksblommor och en lätt rökig smak i majonnäsen som verkligen passar den lilla nypotatisen.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    färskpotatis
  • 1knippa(or)
    libbsticka
  • 2tsk
    salt
  • vatten så det täcker potatisen med 2 cm

Rökt majonnäs

  • 4dl
    rökt olja (se hur du gör egen rökt olja i beskrivningen)
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 2tsk
    dansk äppelättika eller äppelcidervinäger
  • 1
    ägg (alt 3 msk aquafaba/kikärtsspad för vegansk majonnäs)
  • salt och peppar

Picklad lök

  • 1
    rödlök
  • 3msk
    äppelcidervinäger
  • 3msk
    honung
  • 1tsk
    salt

Nässelchips

  • 3
    stora nävar nässelblad/skott
  • 3msk
    olivolja
  • 4msk
    näringsjäst
  • 0,5tsk
    salt och nymalen svartpeppar

Rädissallad

  • 1knippa(or)
    rädisor
  • 1knippa(or)
    gräslök
  • 1
    näve libbsticka
  • 1paket
    smörgåskrasse
  • ev 1 dl ramslöksblommor

Anrättning

  • 4skiva(or)
    rågbröd
  • smör

Så lagar du

  1. Börja med att koka potatisen med libbsticka i vatten med mycket salt, koka upp 8 min och låt dem vila i kokvattnet i ca 8 min. 
  2. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i pannan.

Rökt majonnäs

  1. Börja med att lägga alla ingredienser utom oljan i ett högt mixerglas. 
  2. Häll försiktigt i oljan och sätt en stavmixer i botten av glaset, mixa medan du håller mixern i botten av glaset i 10 sek och mixa långsamt upp genom oljan så att majonnäsen inte separerar. 
  3. Smaka av med lite extra salt och vinäger. 
  4. Lägg majonnäsen i en spritspåse.

Picklad lök

  1. Skär löken i fjärdedelar, ta bort mittdelen och skär dem i 3 mm breda båtar. 
  2. Vänd lökbåtarna ordentligt med salt, peppar, honung och vinäger och ställ dem i kylen i minst 5 timmar men gärna över natten. 
  3. Vänd på dem några gånger på vägen.

Nässelchips

  1. Börja med att plocka färska små nässelskott, skölj dem väl. Plocka bladen och klappa dem torra.
  2. Blanda olja, näringsjäst, salt och peppar ordentligt. Ta på dig plasthandskar och vänd i nässlorna.
  3. Bred ut blandningen på en plåt på bakplåtspapper och grädda nässlorna i 130 grader i 15-20 minuter (obs inte varmluftsugn) tills de är krispiga.

Rädissallad

  1. Skär rädisorna i tunna skivor, finhacka gräslök och libbsticka.
  2. Blanda ihop i en skål och tillsätt smörgåskrasse och ev ramslöksblommor.

Anrättning

  1. Smörj rågbrödet med smör, skär potatisen i tjocka skivor och lägg dem på brödet.
  2. Bred ut salladen på potatisen och spritsa den rökta majonnäsen ovanpå potatisen. 
  3. Lägg ca 7-8 små båtar av den inlagda löken över, sedan de krispiga nässlorna och rädisorna. Lägg sedan ett fint lager av skuren krasse ovanpå – dekorera till sist med en massa ramslöksblommor på toppen.
  4. Servera direkt och gärna med en god öl till

Rökt olja

  1. Använd en klotgrill och tänd med en liten mängd kol eller briketter, 5-6 stycken - det får inte vara för varmt, se till att de glöder. 
  2. Häll 5 dl neutral olja i en ugnsform (ca 30 cm lång) så att ytan blir stor och oljan ligger i ett lager som är ca 2-3 cm tjockt.
  3. Strö 3 dl rökspån i ett tjockt lager precis ovanpå glöden, lägg oljeskålen på gallret, stäng locket och stäng alla spjäll upptill och nedtill på kolgrillen. Låt stå i ca 15-20 minuter eller tills röken är borta.
  4. Nu kan oljan hällas i en skål och förvaras i kylskåpet i flera veckor. Du kan använda den för att ge röksmak till majonnäs, vinägretter, sallader, kött, fågel, fisk eller för att ge köttfärs smaken  av grillad hamburgare

 

Dela det här receptet med dina vänner!