Kartoffelmad med rökt majonnäs och nässelchips
Publicerat:
2024-04-16Tillagningstid:
Kartoffelmaden är ett av de mest populära smörrebröden i Danmark, och det finns goda skäl till det! Varm nykokt färskpotatis på rågbröd med en god majonnäs och lite krispiga tillbehör är fantastiskt i sin enkla grundform. I det här receptet får vi ännu mer från våren - vackra krispiga rädisor, krispiga nässelchips, fina ramslöksblommor och en lätt rökig smak i majonnäsen som verkligen passar den lilla nypotatisen.
Ingredienser
4portioner
- 500gfärskpotatis
- 1knippa(or)libbsticka
- 2tsksalt
- vatten så det täcker potatisen med 2 cm
Rökt majonnäs
- 4dlrökt olja (se hur du gör egen rökt olja i beskrivningen)
- 1tskdijonsenap
- 2tskdansk äppelättika eller äppelcidervinäger
- 1ägg (alt 3 msk aquafaba/kikärtsspad för vegansk majonnäs)
- salt och peppar
Picklad lök
- 1rödlök
- 3mskäppelcidervinäger
- 3mskhonung
- 1tsksalt
Nässelchips
- 3stora nävar nässelblad/skott
- 3mskolivolja
- 4msknäringsjäst
- 0,5tsksalt och nymalen svartpeppar
Rädissallad
- 1knippa(or)rädisor
- 1knippa(or)gräslök
- 1näve libbsticka
- 1paketsmörgåskrasse
- ev 1 dl ramslöksblommor
Anrättning
- 4skiva(or)rågbröd
- smör
Så lagar du
- Börja med att koka potatisen med libbsticka i vatten med mycket salt, koka upp 8 min och låt dem vila i kokvattnet i ca 8 min.
- Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i pannan.
Rökt majonnäs
- Börja med att lägga alla ingredienser utom oljan i ett högt mixerglas.
- Häll försiktigt i oljan och sätt en stavmixer i botten av glaset, mixa medan du håller mixern i botten av glaset i 10 sek och mixa långsamt upp genom oljan så att majonnäsen inte separerar.
- Smaka av med lite extra salt och vinäger.
- Lägg majonnäsen i en spritspåse.
Picklad lök
- Skär löken i fjärdedelar, ta bort mittdelen och skär dem i 3 mm breda båtar.
- Vänd lökbåtarna ordentligt med salt, peppar, honung och vinäger och ställ dem i kylen i minst 5 timmar men gärna över natten.
- Vänd på dem några gånger på vägen.
Nässelchips
- Börja med att plocka färska små nässelskott, skölj dem väl. Plocka bladen och klappa dem torra.
- Blanda olja, näringsjäst, salt och peppar ordentligt. Ta på dig plasthandskar och vänd i nässlorna.
- Bred ut blandningen på en plåt på bakplåtspapper och grädda nässlorna i 130 grader i 15-20 minuter (obs inte varmluftsugn) tills de är krispiga.
Rädissallad
- Skär rädisorna i tunna skivor, finhacka gräslök och libbsticka.
- Blanda ihop i en skål och tillsätt smörgåskrasse och ev ramslöksblommor.
Anrättning
- Smörj rågbrödet med smör, skär potatisen i tjocka skivor och lägg dem på brödet.
- Bred ut salladen på potatisen och spritsa den rökta majonnäsen ovanpå potatisen.
- Lägg ca 7-8 små båtar av den inlagda löken över, sedan de krispiga nässlorna och rädisorna. Lägg sedan ett fint lager av skuren krasse ovanpå – dekorera till sist med en massa ramslöksblommor på toppen.
- Servera direkt och gärna med en god öl till
Rökt olja
- Använd en klotgrill och tänd med en liten mängd kol eller briketter, 5-6 stycken - det får inte vara för varmt, se till att de glöder.
- Häll 5 dl neutral olja i en ugnsform (ca 30 cm lång) så att ytan blir stor och oljan ligger i ett lager som är ca 2-3 cm tjockt.
- Strö 3 dl rökspån i ett tjockt lager precis ovanpå glöden, lägg oljeskålen på gallret, stäng locket och stäng alla spjäll upptill och nedtill på kolgrillen. Låt stå i ca 15-20 minuter eller tills röken är borta.
- Nu kan oljan hällas i en skål och förvaras i kylskåpet i flera veckor. Du kan använda den för att ge röksmak till majonnäs, vinägretter, sallader, kött, fågel, fisk eller för att ge köttfärs smaken av grillad hamburgare