Klassisk kålpudding
Publicerat:
2023-11-01Tillagningstid:
Klassisk husmanskost som värmer i höstmörkret. Vitkål är i sin bästa säsong höst och vinter och brukar vara bäst i pris den här tiden. Du väljer vilken färs du önskar, alla sorter funkar och självklart även veg. Då brukar jag använda den frysta, formbara färsen. Sedan var det det här med tillbehören. Ska det vara rårörda lingon? Lingonsylt? Brunsås? Potatis? Inlagd gurka? Under alla år i restaurangköken har jag lärt mig att det är högst individuellt. Här nedan hittar du mina förslag.
Ingredienser
6portioner
- 1kgvitkål
- 1mskljus sirap
- smör, till stekning
- salt och vitpeppar
Färs
- 1gul lök, hackad
- 500gnötfärs eller annan färs, t ex bland- eller älgfärs
- 1,5dlkokt ris (långkornigt eller runt)
- 1ägg
- 1dlgrädde, valfri fetthalt
- 1tsksalt
- 1tsksvartpeppar
Till servering
- kokt potatis, rårörda lingon, inlagd gurka, ev brunsås, hackad persilja, en näve frysta lingon
Så lagar du
- Fräs löken i mjuk i smör, häll över den att svalna på en tallrik.
- Skär kålen i mindre bitar, ca 3 cm stora. Fräs dem i smör, jag brukar använda samma stekpanna till det så behöver den inte diskas mellan. Rör ner sirap, salta och peppra. Dra åt sidan.
- Blanda samtliga ingredienser till färs, inklusive den avsvalnade löken.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme.
- Lägg hälften av kålen i en smord, ugnsfast form. Fördela färsen ovanpå och täck med resterande kål.
- Grädda mitt i ugnen tills färsen är genomstekt. Det tar cirka 40 minuter. Förbered tillbehören under tiden.
- Toppa med persilja och frysta lingon, servera med dina önskade tillbehör.
Tips
Här hittar du recept på rårörda lingon.