Klassisk kålpudding

I en rektangulär retro form av keramik ser vi en kålpudding. Kålen på toppen är bränd i topparna och överst har det strösslats lingon och färska örter.

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk husmanskost som värmer i höstmörkret. Vitkål är i sin bästa säsong höst och vinter och brukar vara bäst i pris den här tiden. Du väljer vilken färs du önskar, alla sorter funkar och självklart även veg. Då brukar jag använda den frysta, formbara färsen. Sedan var det det här med tillbehören. Ska det vara rårörda lingon? Lingonsylt? Brunsås? Potatis? Inlagd gurka? Under alla år i restaurangköken har jag lärt mig att det är högst individuellt. Här nedan hittar du mina förslag.

Ingredienser

6portioner

  • 1kg
    vitkål
  • 1msk
    ljus sirap
  • smör, till stekning
  • salt och vitpeppar

Färs

  • 1
    gul lök, hackad
  • 500g
    nötfärs eller annan färs, t ex bland- eller älgfärs
  • 1,5dl
    kokt ris (långkornigt eller runt)
  • 1
    ägg
  • 1dl
    grädde, valfri fetthalt
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar

Till servering

  • kokt potatis, rårörda lingon, inlagd gurka, ev brunsås, hackad persilja, en näve frysta lingon

Så lagar du

  1. Fräs löken i mjuk i smör, häll över den att svalna på en tallrik.
  2. Skär kålen i mindre bitar, ca 3 cm stora. Fräs dem i smör, jag brukar använda samma stekpanna till det så behöver den inte diskas mellan. Rör ner sirap, salta och peppra. Dra åt sidan.
  3. Blanda samtliga ingredienser till färs, inklusive den avsvalnade löken.
  4. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme.
  5. Lägg hälften av kålen i en smord, ugnsfast form. Fördela färsen ovanpå och täck med resterande kål.
  6. Grädda mitt i ugnen tills färsen är genomstekt. Det tar cirka 40 minuter. Förbered tillbehören under tiden.
  7. Toppa med persilja och frysta lingon, servera med dina önskade tillbehör.

Tips

Här hittar du recept på rårörda lingon.

Dela det här receptet med dina vänner!