Krämig hummus på brunböna med friterad abborre, gurka och het salsa macha

Krämig hummus med brunböna

Publicerat:

Tillagningstid:

Här kommer ett recept med den öländska bruna bönan som ofta förknippas med Svensk husmanskost. Dock har den sitt ursprung i Sydamerika och kom till Sverige först på 1600-talet. Här blötlägger vi den, kokar och gör en krämig hummus som vi toppar med friterad abborre och den heta mexikanska såsen salsa macha. Perfekt att servera på mingelbuffé.

Ingredienser

4portioner

Hummus på bruna bönor

  • 400g
    förkokta bruna bönor
  • 6msk
    tahinipasta
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1
    citron, skal och saft
  • 1
    lime, skal och saft
  • 1tsk
    salt
  • 0,5dl
    iskallt vatten

Salsa macha med gurka, koriander och mynta

  • 1msk
    chiliflakes (ta mindre eller mer beroende på hur hett du vill ha)
  • 2
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 2dl
    rapsolja
  • 2msk
    rostade sesamfrön
  • 70g
    finhackade rostade jordnötter (alt mandel, cashew, solrosfrön)
  • 2
    lime skal och saft
  • 1msk
    äppelcidervinäger
  • 0,5
    skalad och grovt skuren gurka
  • 1dl
    grovhackad mynta och koriander
  • havssalt efter smak

Friterad abborre

  • 600g
    byxad abborrfilé
  • 150g
    vetemjöl
  • 2
    uppvispade ägg
  • 250g
    panko
  • 2
    lime
  • salt efter smak
  • olja till fritering

Så lagar du

Hummus på bruna bönor

  1. Lägg tahini, salt, riven vitlök, saft och skal av citron och lime i en matberedare och mixa i ca 1 min.
  2. Tillsätt vatten och brunabönor
  3. Mixa ca 2-3 minuter till en krämig konsistens
  4. Smaka av med ev mer salt och citron

Salsa Macha med gurka, koriander och mynta

  1. Värm upp olja, chiliflakes, vitlök, sesamfrön och nötter i en kastrull på medelvärme i ca 5 minuter
  2. Låt svalna och tillsätt skal och saft av lime
  3. Smaksätt med äppelcidervinäger och salt
  4. Vid servering vänd i gurka, mynta och koriander

Friterad Abborre

  1. Salta aborrfiléerna och vänd dem i mjöl
  2. Lägg i uppvispat ägg och sen i panko
  3. Värm olja till 180 grader
  4. Fritera till gyllene och lägg de nyfriterade fiskarna på hushållspapper.
  5. Skär lime i grova klyftor
  6. Lägg hummus i botten på en tallrik, toppa med nyfriterad abborre, salsa macha, limeklyftor och koriander

 

Dela det här receptet med dina vänner!