One pot på lammbog, tomat och linser

En tallrik med köttgryta, kantareller, tomat och gröna örter.

    Publicerat:

    Tillagningstid:

    Ett fantastiskt långkok på lammbog, svenska linser, selleri, örter och tomat. Förutom alla nyttigheter som finns i grönsakerna och i köttfibrerna så finns det i buljong, där ben fått koka med rikligt med kollagen som är stärkande för både hud, hår leder och muskler.

    Ingredienser

    4portioner

    • 50g
      smör
    • 4st
      bitar lammbog på ben
    • 2st
      hackade gula lökar
    • 2st
      hackad vitlöksklyfta
    • 1st
      skalad och tärnad morot
    • 3st
      hackad stjälkselleri
    • 1tsk
      chiliflakes
    • 1tsk
      timjan (alt några stjälklar backtimjan)
    • 1tsk
      rosmarin (alt några stjälkar rosmarin)
    • 6dl
      vatten
    • 3st
      buljongtärningar (oxe, lamm eller kyckling)
    • 2msk
      rödvinsvinäger
    • 1msk
      socker
    • 1dl
      svenska belugalinser
    • 8st
      små plommontomater
    • 8st
      delade små fasta potatisar
    • salt efter smak
    • nymald svartpeppar

    Gremolata med parmesan (topping)

    • 50g
      grovt hackat krus eller bladpersilja
    • 1st
      finrivet skal av citron
    • 1st
      finhackad vitlök
    • 40g
      riven parmesan
    • crème fraiche (frivilligt)

    Så lagar du

    1. Bryn lammbogen i smör på båda sidor, salta och peppra.
    2. Tillsätt lök, vitlök, morot, selleri, chiliflakes och örter.
    3. Lägg på ett lock och låt grönsaker och lök mjukna.
    4. Tillsätt vatten, buljong, vinäger och socker.
    5. Låt sjuda på svag värme i ca 50 min.
    6. Tillsätt potatis och linser och låt allt sjuda ytterligare i ca 25 min.
    7. Salta och peppra efter smak.
    8. Lägg alla ingredienser för gremolatan (toppingen) i en matberedare.
    9. Mixa på puls till en luftig/hackad blandning
    10.  Servera grytan toppad med creme fraiche och gremolata!

    Dela det här receptet med dina vänner!