One pot på lammbog, tomat och linser
Publicerat:
2024-09-02Tillagningstid:
Ett fantastiskt långkok på lammbog, svenska linser, selleri, örter och tomat. Förutom alla nyttigheter som finns i grönsakerna och i köttfibrerna så finns det i buljong, där ben fått koka med rikligt med kollagen som är stärkande för både hud, hår leder och muskler.
Ingredienser
4portioner
- 50gsmör
- 4stbitar lammbog på ben
- 2sthackade gula lökar
- 2sthackad vitlöksklyfta
- 1stskalad och tärnad morot
- 3sthackad stjälkselleri
- 1tskchiliflakes
- 1tsktimjan (alt några stjälklar backtimjan)
- 1tskrosmarin (alt några stjälkar rosmarin)
- 6dlvatten
- 3stbuljongtärningar (oxe, lamm eller kyckling)
- 2mskrödvinsvinäger
- 1msksocker
- 1dlsvenska belugalinser
- 8stsmå plommontomater
- 8stdelade små fasta potatisar
- salt efter smak
- nymald svartpeppar
Gremolata med parmesan (topping)
- 50ggrovt hackat krus eller bladpersilja
- 1stfinrivet skal av citron
- 1stfinhackad vitlök
- 40griven parmesan
- crème fraiche (frivilligt)
Så lagar du
- Bryn lammbogen i smör på båda sidor, salta och peppra.
- Tillsätt lök, vitlök, morot, selleri, chiliflakes och örter.
- Lägg på ett lock och låt grönsaker och lök mjukna.
- Tillsätt vatten, buljong, vinäger och socker.
- Låt sjuda på svag värme i ca 50 min.
- Tillsätt potatis och linser och låt allt sjuda ytterligare i ca 25 min.
- Salta och peppra efter smak.
- Lägg alla ingredienser för gremolatan (toppingen) i en matberedare.
- Mixa på puls till en luftig/hackad blandning
- Servera grytan toppad med creme fraiche och gremolata!