Mandeltårta med lingon
![på ett glasfat ser vi en gyllenbrun pajkant, vi ser kola sås som nästan rinner över kanten men täcks med grädde. grädden är toppad med choklad och strösslad med lingon på toppen.](/recept/_next/image?url=https%3A%2F%2Fbackend.main-bvxea6i-nbs7p5fes6fzc.eu-5.platformsh.site%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fstyles%2Frecipe_image%2Fpublic%2F2024-10%2Fbild%2520-20241030-132511-2ca7b3ef.jpeg%3Fh%3D71976bb4%26itok%3DTFqR-6sE&w=3840&q=100)
Publicerat:
2024-10-28Tillagningstid:
Så enkelt och så gott. Mandelmassebotten och dulce de leche och pricken över i blir grädde och de syrliga lingonen.
Ingredienser
8 - 10portioner
- 300gmandelmassa, gärna lyx med 60% mandel
- 2ststora äggvitor
- 0,5burk(ar)dulce de leche, söt kondenserad och karamelliserad mjölk à ca 400 g
- 2,5dlvispgrädde
- 20gmörkchoklad
- 1dlfrysta lingon
Så lagar du
Dulce de leche
- Koka burken med kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull som rymmer mycket vatten så att det täcker hela burken, låt småkoka i 2-3 timmar beroende på hur tjock kola du vill ha, fyll på med vatten om det behövs. Låt svalna innan du öppnar burken.
Mandeltårta med lingon
- Sätt ugnen på 200°. Rita en cirkel 20–22 cm i diameter.
- Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna (ovispade). Rör till en jämn smet. Du kan också finfördela mandelmassan i matberedare tillsammans med äggvitorna.
- Bred ut smeten jämnt innanför cirkeln på bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills den börjar få lite färg. Låt svalna.
- Dra av bakplåtspapperet och lägg upp tårtbottnen på ett fat.
- Bred ut dulce de leche över bottnen. Vispa grädden och fördela den över.
- Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn. Ringla den smälta chokladen över grädden med en tesked eller i spritspåse. Toppa till sist med de frysta lingonen.