Mormor Götas knäckiga äppelkaka

en gjutjärnsform med äppelkaka toppad med vaniljsås.

Publicerat:

Min mormors gamla recept på knäckig äppelkaka från slutet av 30-talet. Den är enkel, med få ingredienser, men väldigt god. Till det en vaniljsås spetsad med calvados alternativt en kraftig äppelmust. /Carina

Ingredienser

Knäckig äppelkaka

  • 8
    syrliga äpplen
  • 0,75dl
    vatten
  • 1,5dl
    socker

Smuldeg

  • 50g
    smör
  • 1dl
    socker
  • 1dl
    mjöl

Vaniljsås smaksatt med calvados och kanel

  • 4
    äggulor
  • 2dl
    grädde
  • 1dl
    mjölk
  • 1tsk
    maizena
  • 0,75dl
    socker
  • en halv
    vaniljstång
  • 1tsk
    kanel
  • 4cl
    calvados

Så lagar du

Knäckig äppelkaka

  1. Sätt ugnen på 250-270 grader
  2. Skär äpplena tunt och lägg i smord ugnsform.
  3. Slå på vatten och strö på socker
  4. Blanda en smuldeg av smör, socker och mjöl.
  5. Strö ett jämt lager över äpplena.
  6. Ställ in formen i ugnen och grädda tills degen blivit knäckig, ca 10-20 min beroende på ugn och form.

Vaniljsås smaksatt med calvados och kanel

  1. Lägg äggulor, grädde, mjölk, maizena, socker, vaniljstång och kanel i en kastrull. 
  2. Värm upp och sjud såsen försiktigt under omrörning tills den tjocknat något. Har du en termometer ska såsen bli 85 grader då den är färdig. 
  3. Slå då upp den i kanna eller bunke för att svalna. 
  4. Spetsa såsen med calvados innan servering. 

Tips. Vill du ha en extra fluffig vaniljsås rör då i 1 dl vispad grädde i den kalla vaniljsåsen.

Dela det här receptet med dina vänner!