Mormor Götas knäckiga äppelkaka
Publicerat:
2024-09-02Min mormors gamla recept på knäckig äppelkaka från slutet av 30-talet. Den är enkel, med få ingredienser, men väldigt god. Till det en vaniljsås spetsad med calvados alternativt en kraftig äppelmust. /Carina
Ingredienser
Knäckig äppelkaka
- 8syrliga äpplen
- 0,75dlvatten
- 1,5dlsocker
Smuldeg
- 50gsmör
- 1dlsocker
- 1dlmjöl
Vaniljsås smaksatt med calvados och kanel
- 4äggulor
- 2dlgrädde
- 1dlmjölk
- 1tskmaizena
- 0,75dlsocker
- en halvvaniljstång
- 1tskkanel
- 4clcalvados
Så lagar du
Knäckig äppelkaka
- Sätt ugnen på 250-270 grader
- Skär äpplena tunt och lägg i smord ugnsform.
- Slå på vatten och strö på socker
- Blanda en smuldeg av smör, socker och mjöl.
- Strö ett jämt lager över äpplena.
- Ställ in formen i ugnen och grädda tills degen blivit knäckig, ca 10-20 min beroende på ugn och form.
Vaniljsås smaksatt med calvados och kanel
- Lägg äggulor, grädde, mjölk, maizena, socker, vaniljstång och kanel i en kastrull.
- Värm upp och sjud såsen försiktigt under omrörning tills den tjocknat något. Har du en termometer ska såsen bli 85 grader då den är färdig.
- Slå då upp den i kanna eller bunke för att svalna.
- Spetsa såsen med calvados innan servering.
Tips. Vill du ha en extra fluffig vaniljsås rör då i 1 dl vispad grädde i den kalla vaniljsåsen.