Krämig pasta med karamelliserad lök & svamp

pasta i en skål med svamp, riven ost och sås

Publicerat:

Tillagningstid:

Karamelliserad lök i krämig sås omsluter den här pastan som en varm kram. Mild och samtidigt oerhört smakrik. Den här rätten går utmärkt att laga vegansk. Stek i olja samt ersätt ost och grädde mot vegansk ost av parmesantyp och växtbaserad grädde.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    gul lök
  • 4
    vitlöksklyftor, hackade
  • 250g
    färsk svamp, i bitar
  • 1dl
    vispgrädde
  • 100g
    hårdost, riven
  • 3msk
    färsk eller fryst persilja, hackad
  • 2msk
    chiliolja, gärna crispy chiliolja (alternativt olja + chili)
  • 400g
    spaghetti
  • 1tsk
    salt
  • olivolja eller smör till stekning

Till garnering

  • Välj det du gillar, t.ex riven ost, chiliolja, lingon, sallad, vitlöksbröd.

Så lagar du

  1. Skala och skiva lök, stek sakta i smör på låg värme tills de är vackert gyllene, rör om ibland under tiden. Minst 10 minuter, gärna längre om du orkar. 
  2. Stek samtidigt svampen i smör. Om det kommer ut mycket vatten så fortsätter du steka tills det kokat bort och svampen har fått gyllene stekyta. 
  3. Koka upp vatten och börja koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Salta och ställ åt sidan.
  4. Lägg löken på ett fat men diska inte stekpannan. Fräs vitlök och chiliolja i lökpannan någon minut utan att få färg. 
  5. Rör ner grädde, koka upp. 
  6. Blanda ner lök, ost och persilja. Smaka av med salt. 
  7. Vänd i pastan, toppa med riven ost och svamp. 
  8. Garnera mer om du önskar. Servera rätten den är eller med sallad och varmt vitlöksbröd.

Dela det här receptet med dina vänner!