Krämig pasta med karamelliserad lök & svamp
Publicerat:
2024-08-23Tillagningstid:
Karamelliserad lök i krämig sås omsluter den här pastan som en varm kram. Mild och samtidigt oerhört smakrik. Den här rätten går utmärkt att laga vegansk. Stek i olja samt ersätt ost och grädde mot vegansk ost av parmesantyp och växtbaserad grädde.
Ingredienser
4portioner
- 1kggul lök
- 4vitlöksklyftor, hackade
- 250gfärsk svamp, i bitar
- 1dlvispgrädde
- 100ghårdost, riven
- 3mskfärsk eller fryst persilja, hackad
- 2mskchiliolja, gärna crispy chiliolja (alternativt olja + chili)
- 400gspaghetti
- 1tsksalt
- olivolja eller smör till stekning
Till garnering
- Välj det du gillar, t.ex riven ost, chiliolja, lingon, sallad, vitlöksbröd.
Så lagar du
- Skala och skiva lök, stek sakta i smör på låg värme tills de är vackert gyllene, rör om ibland under tiden. Minst 10 minuter, gärna längre om du orkar.
- Stek samtidigt svampen i smör. Om det kommer ut mycket vatten så fortsätter du steka tills det kokat bort och svampen har fått gyllene stekyta.
- Koka upp vatten och börja koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Salta och ställ åt sidan.
- Lägg löken på ett fat men diska inte stekpannan. Fräs vitlök och chiliolja i lökpannan någon minut utan att få färg.
- Rör ner grädde, koka upp.
- Blanda ner lök, ost och persilja. Smaka av med salt.
- Vänd i pastan, toppa med riven ost och svamp.
- Garnera mer om du önskar. Servera rätten den är eller med sallad och varmt vitlöksbröd.