Langos
Publicerat:
2023-10-11Tillagningstid:
Grundrecept på langos, friterade potatisbröd som serveras med härliga toppings!
Ingredienser
8 - 16portioner
Langosdeg
- 2mjöliga potatisar
- 1,5dlmjölk
- 1,5dlvatten
- 25gjäst
- ca 6dlvetemjöl special + lite för utbakning
- 1literfrityrolja
- salt
Så lagar du
- Koka potatisen tills dom är klara, låt svalna helt.
- Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och mjölk och rör tills jästen löses upp.
- Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen ca 10 minuter till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 40 minuter.
- Ta upp degen på en mjölad bänk. Dela degen i 8 eller 16 bollar (beroende på val utav storlek på langosen.
- Kavla ut till ovala langos och fördela på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare ca 10 minuter.
- Hetta upp olja till 170–180°C i en stekpanna med höga kanter eller en vid kastrull.
- Fritera langosen i omgångar ca 2-3 min på varje sida. Lyft upp och lägg på galler med hushållspapper under, salta langosen efter smak direkt medan dom är varma.
- Servera med valfritt pålägg.