Langos

Langos.

Publicerat:

Tillagningstid:

Grundrecept på langos, friterade potatisbröd som serveras med härliga toppings!

Ingredienser

8 - 16portioner

Langosdeg

  • 2
    mjöliga potatisar
  • 1,5dl
    mjölk
  • 1,5dl
    vatten
  • 25g
    jäst
  • ca 6dl
    vetemjöl special + lite för utbakning
  • 1liter
    frityrolja
  • salt

Så lagar du

  1. Koka potatisen tills dom är klara, låt svalna helt.
  2. Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och mjölk och rör tills jästen löses upp. 
  3. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen ca 10 minuter till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 40 minuter.
  4. Ta upp degen på en mjölad bänk. Dela degen i 8 eller 16 bollar (beroende på val utav storlek på langosen. 
  5. Kavla ut till ovala langos och fördela på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare ca 10 minuter.
  6. Hetta upp olja till 170–180°C i en stekpanna med höga kanter eller en vid kastrull.
  7. Fritera langosen i omgångar ca 2-3 min på varje sida. Lyft upp och lägg på galler med hushållspapper under, salta langosen efter smak direkt medan dom är varma. 
  8. Servera med valfritt pålägg. 

Dela det här receptet med dina vänner!