Laxtartar med citron anglais
Publicerat:
2022-10-28Tillagningstid:
En sås som passar så fint till mycket av det som är gott till påsken och våren: vit sparris, pocherade ägg eller varför inte lax. Gör grundreceptet till en creme anglais, det vill säga vaniljkräm. Istället för socker och vanilj är det citron och salt som går i. Du kan förbereda såsen redan en dag i förväg.
Ingredienser
4portioner
- 350gfärsk laxfilé, gärna fryst 24 h innan
- salt och peppar
- 1citron, rivet skal
- 3mskolivolja
- ½dlfinhackad gräslök
- ½dlfinhackad mynta
- ½dlsaltrostade pumpakärnor
- ½ask(ar)krasse
Citron anglais
- 1ägg
- 1dlvispgrädde
- 1dlstandardmjölk
- 4tskmajsstärkelse
- 1½mskcitronsaft
- 1citron, rivet skal
- salt
- 2mskrumstempererat smör
Så lagar du
1. Börja med såsen. Blanda allt utom smör och citronskal i en kastrull och värm försiktigt upp såsen under omrörning tills den börjar tjockna.
2. Ta bort såsen från värmen och vispa ner smör och citronskal. Smaka av med salt och ställ såsen åt sidan.
Tips!
Om det råkat bli små klumpar för att du kokat upp såsen för hastigt kan du sila den genom en finmaskig sil innan du vispar ner smör och citronskal.
3. Tärna laxen fint och lägg i en skål. Blanda med olja, citronskal, salt, peppar och finhackad mynta och gräslök.
4. Bred ut lite sås (ca ½ dl/person) på 4 mindre tallrikar. Toppa med laxtartar och avsluta med finhackade pumpakärnor och krasse. Servera genast.