Laxtartar med citron anglais

Laxtartar på en bädd av creme anglais, placerat på en blå tallrik, toppad med krasse.

Publicerat:

Tillagningstid:

En sås som passar så fint till mycket av det som är gott till påsken och våren: vit sparris, pocherade ägg eller varför inte lax. Gör grundreceptet till en creme anglais, det vill säga vaniljkräm. Istället för socker och vanilj är det citron och salt som går i. Du kan förbereda såsen redan en dag i förväg.

Ingredienser

4portioner

  • 350g
    färsk laxfilé, gärna fryst 24 h innan
  • salt och peppar
  • 1
    citron, rivet skal
  • 3msk
    olivolja
  • ½dl
    finhackad gräslök
  • ½dl
    finhackad mynta
  • ½dl
    saltrostade pumpakärnor
  • ½ask(ar)
    krasse

Citron anglais

  • 1
    ägg
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1dl
    standardmjölk
  • 4tsk
    majsstärkelse
  • msk
    citronsaft
  • 1
    citron, rivet skal
  • salt
  • 2msk
    rumstempererat smör

Så lagar du

1. Börja med såsen. Blanda allt utom smör och citronskal i en kastrull och värm försiktigt upp såsen under omrörning tills den börjar tjockna.

2. Ta bort såsen från värmen och vispa ner smör och citronskal. Smaka av med salt och ställ såsen åt sidan.

Tips!

Om det råkat bli små klumpar för att du kokat upp såsen för hastigt kan du sila den genom en finmaskig sil innan du vispar ner smör och citronskal.

3. Tärna laxen fint och lägg i en skål. Blanda med olja, citronskal, salt, peppar och finhackad mynta och gräslök.

4. Bred ut lite sås (ca ½ dl/person) på 4 mindre tallrikar. Toppa med laxtartar och avsluta med finhackade pumpakärnor och krasse. Servera genast.

Dela det här receptet med dina vänner!