Mamma Yvonnes rostade potatis

En keramikform med rostad potatis

Publicerat:

Tillagningstid:

Tony Irvings mamma Yvonnes recept hur man gör en perfekt rostad potatis.

Ingredienser

6portioner

  • 1kg
    mjölig potatis (skalad och skuren i lika stora delar)
  • 3tsk
    gås- eller ankfett eller solrosolja

Så lagar du

Dessa potatisar är ett utmärkt tillbehör till Mamma Yvonnes söndagsstek.

1. Häll potatisen i en gryta och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter. Häll sen av vattnet och låt potatisen torka.

2. Häll tillbaka potatisen i grytan och skaka den, Yvonne gör det med en handduk under för att inte skada köksbänk eller panna, så att den får lite ”trasiga” kanter och torkar ordentligt.

3. Lägg fettet i en långpanna på hög värme. Häll sedan i potatisen och vänd runt dem så att de täcks av fett på alla sidor. Ugnsbaka potatisen i 220 grader i 45 – 60 minuter till de är gyllenbruna och krispiga. Vänd på dem med jämna mellanrum. 

4. Sprinkla salt över och servera genast till Mamma Yvonnes söndagsstek.

Dela det här receptet med dina vänner!