Palak paneer - indisk färskost med spenat
Publicerat:
2023-03-14Tillagningstid:
En av de populäraste rätterna på indiska restauranger i Sverige, men som lätt kan lagas även hemma. I Sverige kan man köpa färskosten paneer i de flesta välsorterade mataffärer.
På indiska restauranger görs ofta såsen med hela spenatblad och grädde. I Indien är det vanligare att såsen mixas till en slät, grön puré. Det här receptet är en snabb och enkel variant på palak paneer så som den brukar serveras på indiska restauranger i Sverige.
Ingredienser
4portioner
- 4mskolja
- 1tskhel spiskummin
- 2stgula lökar, hackade
- 1stfärsk chili, hackad
- 1mskfärsk, riven ingefära
- 0,5tskgurkmeja
- 1tskspiskummin
- 0,5tskmalen koriander
- 1tskgaram masala
- 400gfrysta och tinade hela spenatblad
- 1sttomat, hackad
- 2-3dlgrädde
- 0,5stgrönsaksbuljongtärning
- 2dlvatten
- 400gpaneer, delad i små kuber
- 1dlfärsk, hackad koriander
- salt
- socker
Så lagar du
Värm olja i en wokpanna och fräs hel spiskummin tills den luktar gott.
Stek löken ihop med chili och ingefära tills löken har mjuknat och är gyllene. Pudra över kryddorna och fräs under omrörning i någon minut.
Krama ur vätskan ur den tinade spenaten och lägg i grytan tillsammans med tomatbitarna.
Fräs under omrörning några minuter. Tillsätt grädde och buljong samt vatten.
Lägg på ett lock och koka ihop i 10 min.
Smaka av med salt och eventuellt en nypa socker.
Vänd ner paneer och koriander i stekpannan.