Pepparkaksskorpor med nötter eller mandel

En glasskål är fylld till toppen med ljust bruna skorpor, i bakgrunden ser vi en pyntad glasburk med fler skorpor.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Försvinnande goda skorpor och trevligt att ge bort dem i en fin glasburk. Du kan byta ut kryddorna mot 2 msk färdigblandade och malda pepparkakskryddor.

Ingredienser

40portioner

  • 100g
    hasselnötter eller sötmandel
  • 2st
    ägg
  • 100g
    smör
  • 2dl
    strösocker
  • 1tsk
    bakpulver
  • 5dl
    vetemjöl, 300 g
  • 2tsk
    mald kanel
  • 2tsk
    finstötta kardemummakärnor
  • 1tsk
    malda kryddnejlikor
  • 1tsk
    mald ingefära

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna på medelvärme i torr stekpanna tills de får fin färg och skalet lossnar. Gnid av skalet i en handduk. Om du använder sötmandel kan du strunta i att rosta dem.

2. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget ett i taget under vispning. Blanda, bakpulver, vetemjöl och kryddorna i matberedare. Tillsätt hasselnötterna och kör mycket kort tid så att de bara blir mycket grovt hackade. Blanda ner blandningen i äggvispet. Arbeta ihop till en deg. Ta upp den på mjölat bord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Den blir ganska kladdig och ska bara kunna formas till längder.

3. Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ta ut längderna och skär genast längderna i sneda skivor. Sänk också temperaturen till 100°. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan ner och torka dem ca 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn till torkningen. Låt dem gärna ligga kvar och torka på eftervärmen.

Dela det här receptet med dina vänner!