Pepparkaksskorpor med nötter eller mandel
![En glasskål är fylld till toppen med ljust bruna skorpor, i bakgrunden ser vi en pyntad glasburk med fler skorpor.](/recept/_next/image?url=https%3A%2F%2Fbackend.main-bvxea6i-nbs7p5fes6fzc.eu-5.platformsh.site%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fstyles%2Frecipe_image%2Fpublic%2F2024-11%2Fbild%2520-20241127-134848-d305cdb9.jpeg%3Fh%3D71976bb4%26itok%3DEA5CiM_W&w=3840&q=100)
Publicerat:
2024-11-26Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
40portioner
- 100ghasselnötter eller sötmandel
- 2stägg
- 100gsmör
- 2dlströsocker
- 1tskbakpulver
- 5dlvetemjöl, 300 g
- 2tskmald kanel
- 2tskfinstötta kardemummakärnor
- 1tskmalda kryddnejlikor
- 1tskmald ingefära
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna på medelvärme i torr stekpanna tills de får fin färg och skalet lossnar. Gnid av skalet i en handduk. Om du använder sötmandel kan du strunta i att rosta dem.
2. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget ett i taget under vispning. Blanda, bakpulver, vetemjöl och kryddorna i matberedare. Tillsätt hasselnötterna och kör mycket kort tid så att de bara blir mycket grovt hackade. Blanda ner blandningen i äggvispet. Arbeta ihop till en deg. Ta upp den på mjölat bord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Den blir ganska kladdig och ska bara kunna formas till längder.
3. Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ta ut längderna och skär genast längderna i sneda skivor. Sänk också temperaturen till 100°. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan ner och torka dem ca 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn till torkningen. Låt dem gärna ligga kvar och torka på eftervärmen.