Polentakräm med vinbräserad svamp och salsiccia
Publicerat:
2023-11-29Tillagningstid:
En underbart krämig och ”ostig” rätt att värma sig med i vintermörkret. Lite som en allians mellan en fondue och risotto skulle man kunna säga. Krämen kan serveras med ett härligt långkok som brasato eller en bouef, eller med goda kryddiga korvar beroende på hur mycket tid man har fram till middag.
Ingredienser
4portioner
Polentakräm
- 5dlgrönsaks- eller kycklingbuljong
- 1dlmjölk
- 1dlpolentagryn
- 1 ½dlparmiggiano reggiano, riven
- 2-3msksmör
- 100gtaleggio, skuren i tärningar
Vinbrässerad svamp
- 250gskogschampinjoner
- 1-2schalottenlökar
- 2msksmör
- 2mskolivolja
- ½dlvitt vin
- ½kruk(or)bladpersilja
- salt och nymald svartpeppar
Övrigt
- 4färska salsicciakorvar
- 1kvist(ar)rosmarin
- ½baguette, skuren i tunna skivor
Så lagar du
- Börja med svampen. Ansa och skär svampen i kvartar. Skala och hacka löken.
- Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek svamp och lök tills det mjuknat. Salta lite, häll på vin och låt det koka upp. Hacka persilja och vänd ner i svampen. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Hetta upp en stekpanna. Skär salsicciakorvarna mitt itu på längden. Lägg korven och rosmarin i pannan, stek på båda sidor, börja med snittsidan och stek tills korven fått färg och är helt genomlagad. Ta upp ur stekpannan och stek brödskivorna i salsicciafettet tills de är krispiga. Håll varmt.
- Koka upp buljong och mjölk till polentakrämen. Vispa ner polenta i buljongen. Fortsätt vispa och låt krämen sjuda i ca 3–4 minuter. Den ska tjockna något. Vänd ner parmiggiano och smör. Smaka av med salt. Vänd ner taleggio precis innan servering.
- Lägg krämen på tallrikar. Toppa med svamp och salsiccia och servera med brödet vid sidan.