Purin (japansk vaniljpudding)

Purin med sås på en brun tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Namnet "Purin" kommer från "pudding" och detta är en lättlagad fräsch liten dessert.

Ingredienser

4portioner

  • 4dl
    standardmjölk
  • 3st
    stora ägg
  • 60g
    strösocker
  • 1/2tsk
    vaniljpulver
  • cest från 1 st lime och 1 st clementin

Karamellsås:

  • 70g
    strösocker
  • 1/2dl
    vatten

Så lagar du

1. Häll sockret och vattnet till karamellen i en liten kastrull, kör på medelvärme tills sockret har löst sig. Fortsätt koka på medelvärme tills socker- och vattenblandningen får en vacker bärnstensfärgad färg. Stäng av värmen och häll såsen i 4 puddingformar.

2. Värm mjölken till 60–70°c i en kastrull.

3. Tillsätt ägget, sockret och vaniljessensen i en bunke och vispa ihop allt. Tillsätt varm mjölk i äggblandningen gradvis och rör om så att allt blandas.

4. Sila av och fyll de fyra puddingformarna (ovanpå karamellen).

5. Placera formarna i en grund kastrull eller panna och fyll upp med vatten.

6. Låt det koka upp och sänk sedan värmen till låg, linda in locket i en torr handduk och lägg på locket, låt det puttra i 5-6 minuter. Stäng av värmen och låt stå i ytterligare 15 minuter (öppna inte locket).

7. Ta ut formarna ur stekpannan och låt dem svalna. Kyl formarna i minst 1 timme. Stjälp upp dem och servera på ett fat.

Dela det här receptet med dina vänner!