Purin (japansk vaniljpudding)
Publicerat:
2022-11-17Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4dlstandardmjölk
- 3ststora ägg
- 60gströsocker
- 1/2tskvaniljpulver
- cest från 1 st lime och 1 st clementin
Karamellsås:
- 70gströsocker
- 1/2dlvatten
Så lagar du
1. Häll sockret och vattnet till karamellen i en liten kastrull, kör på medelvärme tills sockret har löst sig. Fortsätt koka på medelvärme tills socker- och vattenblandningen får en vacker bärnstensfärgad färg. Stäng av värmen och häll såsen i 4 puddingformar.
2. Värm mjölken till 60–70°c i en kastrull.
3. Tillsätt ägget, sockret och vaniljessensen i en bunke och vispa ihop allt. Tillsätt varm mjölk i äggblandningen gradvis och rör om så att allt blandas.
4. Sila av och fyll de fyra puddingformarna (ovanpå karamellen).
5. Placera formarna i en grund kastrull eller panna och fyll upp med vatten.
6. Låt det koka upp och sänk sedan värmen till låg, linda in locket i en torr handduk och lägg på locket, låt det puttra i 5-6 minuter. Stäng av värmen och låt stå i ytterligare 15 minuter (öppna inte locket).
7. Ta ut formarna ur stekpannan och låt dem svalna. Kyl formarna i minst 1 timme. Stjälp upp dem och servera på ett fat.