Shawarma
Publicerat:
2021-11-09Tillagningstid:
Shawarma är en blandning mellan kebab och pulled beef. Saftig kycklingkebab tillagad långsamt i ugn och serverad med läckra kebabtillbehör. Det är så festligt att ställa fram kebabbrickan på middagsbordet och njut!
Ingredienser
6portioner
- 900gkycklingbröstfilé
- 1stor gul lök eller bakpotatis att sätta spettet i
- 2mskolivolja till garnering
Marinad
- 1dlturkisk yoghurt, 10%
- 2msktomatpuré
- saften från en halv citron
- 2rivna vitlöksklyftor
- 0,5dlolivolja
- 2tskchiliflakes (kan ersättas med paprikapulver för mild smak)
- 1tsktorkad timjan
- 1tskmalen spiskummin
- 2tsksalt
- 2krmsvartpeppar
Så lagar du
- Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
- Banka ut kycklingfiléerna tills de blir lite tunnare, dela filén på mitten på längden.
- Blanda ner filébitarna ordentligt i marinaden och låt dem marinera en stund, minst 30 min, men allra helst över natten i kylen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär bort en bit från potatisen eller löken som du kan använda som stöd till grillspettet. Jag rekommenderar potatis, det finns risk att kebaben viker sig i ugnen om du använder en lökhalva.
- Lägg löken/potatisen med snittytan neråt i en ugnsform.
- Tryck in spettet mitt i löken/potatisen och trä kycklingbitarna på spettet.
- Avsluta med att ringla olivoljan över.
- Sätt in formen mitt i ugnen och låt köttet få lite stekyta, det tar cirka 8 minuter.
- Sänk sedan värmen värmen till 175 grader och låt kycklingen ugnsstekas långsamt i cirka 45 minuter.
- Ta ut kebaben från ugnen, skiva strimlor.
- Om kebaben inte är färdiglagad i mitten kan du steka skivorna lite snabbt i olja i en stekpanna.
- Servera med pitabröd, grönsaker och kebabsåser.