Shawarma

Shawarma

Publicerat:

Tillagningstid:

Shawarma är en blandning mellan kebab och pulled beef. Saftig kycklingkebab tillagad långsamt i ugn och serverad med läckra kebabtillbehör. Det är så festligt att ställa fram kebabbrickan på middagsbordet och njut!

Ingredienser

6portioner

  • 900g
    kycklingbröstfilé
  • 1
    stor gul lök eller bakpotatis att sätta spettet i
  • 2msk
    olivolja till garnering

Marinad

  • 1dl
    turkisk yoghurt, 10%
  • 2msk
    tomatpuré
  • saften från en halv citron
  • 2
    rivna vitlöksklyftor
  • 0,5dl
    olivolja
  • 2tsk
    chiliflakes (kan ersättas med paprikapulver för mild smak)
  • 1tsk
    torkad timjan
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 2tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar

Så lagar du

  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
  2. Banka ut kycklingfiléerna tills de blir lite tunnare, dela filén på mitten på längden.
  3. Blanda ner filébitarna ordentligt i marinaden och låt dem marinera en stund, minst 30 min, men allra helst över natten i kylen. 
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Skär bort en bit från potatisen eller löken som du kan använda som stöd till grillspettet. Jag rekommenderar potatis, det finns risk att kebaben viker sig i ugnen om du använder en lökhalva.
  6. Lägg löken/potatisen med snittytan neråt i en ugnsform.
  7. Tryck in spettet mitt i löken/potatisen och trä kycklingbitarna på spettet.
  8. Avsluta med att ringla olivoljan över.
  9. Sätt in formen mitt i ugnen och låt köttet få lite stekyta, det tar cirka 8 minuter.
  10. Sänk sedan värmen värmen till 175 grader och låt kycklingen ugnsstekas långsamt i cirka 45 minuter.
  11. Ta ut kebaben från ugnen, skiva strimlor.
  12. Om kebaben inte är färdiglagad i mitten kan du steka skivorna lite snabbt i olja i en stekpanna.
  13. Servera med pitabröd, grönsaker och kebabsåser.

Dela det här receptet med dina vänner!