Fattoush

fattoush

Publicerat:

Krispig och frisk är denna urgoda sallad med inspiration från mellanöstern. Servera som den är eller tillsammans med grillat kött eller kanske en bit fisk. Vill du göra salladen ännu matigare? Tillsätt kokta baljväxter, t ex kikärtor eller små vita bönor.

Ingredienser

4portioner

  • 5st
    stora tomater
  • 1st
    urkärnad gurka
  • 2st
    paprikor
  • 3st
    salladslökar
  • ½dl
    god olivolja
  • 2-3msk
    citronsaft
  • rivet skal från 1 citron
  • 1msk
    sumac
  • 1msk
    granatäpplesirap
  • 1kruk(or)
    mynta (ca 1,5 dl grovhackat & hårt packat)
  • 1knippa(or)
    bladpersilja (ca 1,5 dl grovhackat & hårt packat)
  • 1knippa(or)
    koriander (ca 1,5 dl grovhackat & hårt packat)
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1st
    libabröd
  • olivolja till stekning
  • granatäppelkärnor

Så lagar du

  1. Börja med att skära tomat, paprika och gurka i grova bitar. Strimla vårlök fint och riv eller pressa vitlöken. Blanda noga i en stor skål med hackade örter, salt och peppar.
  2. Rör samman en dressing med olivolja, saft och skal från citron, sumac samt granatäpplesirap och blanda noga. Krydda med salt och peppar.
  3. Slå dressingen över salladen och blanda noga om.
  4. Skär eller riv brödet i mindre bitar och stek dem gyllenbruna i olivolja.
  5. Toppa salladen med det krispiga brödet och granatäppelkärnor. Servera genast.

Dela det här receptet med dina vänner!