Fattoush
Publicerat:
2024-06-17Krispig och frisk är denna urgoda sallad med inspiration från mellanöstern. Servera som den är eller tillsammans med grillat kött eller kanske en bit fisk. Vill du göra salladen ännu matigare? Tillsätt kokta baljväxter, t ex kikärtor eller små vita bönor.
Ingredienser
4portioner
- 5ststora tomater
- 1sturkärnad gurka
- 2stpaprikor
- 3stsalladslökar
- ½dlgod olivolja
- 2-3mskcitronsaft
- rivet skal från 1 citron
- 1msksumac
- 1mskgranatäpplesirap
- 1kruk(or)mynta (ca 1,5 dl grovhackat & hårt packat)
- 1knippa(or)bladpersilja (ca 1,5 dl grovhackat & hårt packat)
- 1knippa(or)koriander (ca 1,5 dl grovhackat & hårt packat)
- 1klyfta(or)vitlök
- salt och nymalen svartpeppar
- 1stlibabröd
- olivolja till stekning
- granatäppelkärnor
Så lagar du
- Börja med att skära tomat, paprika och gurka i grova bitar. Strimla vårlök fint och riv eller pressa vitlöken. Blanda noga i en stor skål med hackade örter, salt och peppar.
- Rör samman en dressing med olivolja, saft och skal från citron, sumac samt granatäpplesirap och blanda noga. Krydda med salt och peppar.
- Slå dressingen över salladen och blanda noga om.
- Skär eller riv brödet i mindre bitar och stek dem gyllenbruna i olivolja.
- Toppa salladen med det krispiga brödet och granatäppelkärnor. Servera genast.