Maamoul

Ett fat med bakverket maamoul

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Små mannagrynskakor som fylls med antingen dadel- eller nötmassa. Görs traditionellt i speciella träformar som går att hitta i välsorterade mellanöster-butiker. Har du inte någon går det dock att bara fylla kakorna och rulla till bollar som sedan lätt plattas till med handen.

Ingredienser

25portioner

  • 5dl
    mannagryn (ca 250 g)
  • 2,5dl
    vetemjöl (ca 150 g)
  • 2msk
    strösocker
  • 2,5dl
    smält smör eller ghee
  • 1tsk
    mald mahlab (en krydda som görs på en speciell form av körsbärskärna. Finns i välsorterade orientaliska butiker.))
  • 0,5dl
    rosenvatten
  • 0,5dl
    apelsinblomsvatten

Fyllning 1

  • 150 g
    valnötter
  • 2msk
    strösocker
  • 2tsk
    apelsinblomvatten

Fyllning 2

  • 150g
    pistagenötter
  • 3 msk
    strösocker
  • 2tsk
    rosenvatten

Fyllning 3

  • Dadelmassa (finns att köpa färdig eller mixa ca 200 g urkärnade dadlar med ca 1 msk ghee eller smör.)

Så lagar du

  1. Mixa ingredienserna till fyllningarna i matberedare och ställ åt sidan. 
  2. Blanda mannagryn, vetemjöl, strösocker och ghee till en smet. 
  3. Arbeta ett par minuter för hand eller i matberedare och täck sedan skålen med plastfolie och låt vila i kylskåp minst 6 h. (längre går bra, det viktiga är att mannagrynet ska hinna svälla. )
  4. Blanda smeten med rosenvatten, apelsinblomvatten och mahlab och arbeta till en deg med händerna. 
  5. Knåda i ett par minuter i bunken så att smeten bli lättformad och smidig. 
  6. Forma degen till valnötsstora bollar som du gör en fördjupning i med hjälp av tummen. 
  7. Fyll ”skålen” med antingen dadel eller nötmassa och nyp sen försiktigt ihop degen så fyllningen täcks. Rulla till en boll. Lägg bollen i en maamoul-press om du har en sådan och tryck samman innan du lägger kakan på plåt klädd med bakplåtspapper. Har du ingen maamoul-press kan du bara rulla till bollar som lätt plattas till med handen (eller kanske med en kak-press om du har en sådan). 
  8. Grädda i mitten av ugnen på ca 175 grader i ca 8 minuter eller tills kakorna börjar få gyllene färg. Pudra över florsocker och servera dem kalla. Går fint att frysa.

Dela det här receptet med dina vänner!