Maamoul
Publicerat:
2024-09-17Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Små mannagrynskakor som fylls med antingen dadel- eller nötmassa. Görs traditionellt i speciella träformar som går att hitta i välsorterade mellanöster-butiker. Har du inte någon går det dock att bara fylla kakorna och rulla till bollar som sedan lätt plattas till med handen.
Ingredienser
25portioner
- 5dlmannagryn (ca 250 g)
- 2,5dlvetemjöl (ca 150 g)
- 2mskströsocker
- 2,5dlsmält smör eller ghee
- 1tskmald mahlab (en krydda som görs på en speciell form av körsbärskärna. Finns i välsorterade orientaliska butiker.))
- 0,5dlrosenvatten
- 0,5dlapelsinblomsvatten
Fyllning 1
- 150 gvalnötter
- 2mskströsocker
- 2tskapelsinblomvatten
Fyllning 2
- 150gpistagenötter
- 3 mskströsocker
- 2tskrosenvatten
Fyllning 3
- Dadelmassa (finns att köpa färdig eller mixa ca 200 g urkärnade dadlar med ca 1 msk ghee eller smör.)
Så lagar du
- Mixa ingredienserna till fyllningarna i matberedare och ställ åt sidan.
- Blanda mannagryn, vetemjöl, strösocker och ghee till en smet.
- Arbeta ett par minuter för hand eller i matberedare och täck sedan skålen med plastfolie och låt vila i kylskåp minst 6 h. (längre går bra, det viktiga är att mannagrynet ska hinna svälla. )
- Blanda smeten med rosenvatten, apelsinblomvatten och mahlab och arbeta till en deg med händerna.
- Knåda i ett par minuter i bunken så att smeten bli lättformad och smidig.
- Forma degen till valnötsstora bollar som du gör en fördjupning i med hjälp av tummen.
- Fyll ”skålen” med antingen dadel eller nötmassa och nyp sen försiktigt ihop degen så fyllningen täcks. Rulla till en boll. Lägg bollen i en maamoul-press om du har en sådan och tryck samman innan du lägger kakan på plåt klädd med bakplåtspapper. Har du ingen maamoul-press kan du bara rulla till bollar som lätt plattas till med handen (eller kanske med en kak-press om du har en sådan).
- Grädda i mitten av ugnen på ca 175 grader i ca 8 minuter eller tills kakorna börjar få gyllene färg. Pudra över florsocker och servera dem kalla. Går fint att frysa.