Katayfe
Publicerat:
2024-09-17Tillagningstid:
Små fluffiga plättar på mannagryn som fylls med ricotta-blandning, nötter och serveras med vit sirap.
Ingredienser
- 1,25dlmannagryn
- 2,5dlvetemjöl
- 1,5mskströsocker
- 1mskrosvatten
- 2mskbakpulver
- 3,75dlljummet vatten
Fyllning
- 1,5dlricotta
- 1,5dlmascarpone
- 1dlrostade, finhackade pistagenötter
- ev torkade rosenknoppar eller rosblad
- vit sirap eller honung (eller koka egen sockerlag)
Så lagar du
- Mixa alla ingredienser med en matberedare i ca 2 minuter.
- Låt degen stå och vila i rumstemperatur i en kvart.
- Värm en bra non stick-panna utan något fett i på medelvärme. Grädda små plättar av smeten tills de är gyllenbruna på båda sidor. Låt plättarna svalna.
- Vispa samman ricotta och mascarpone till en smet och lägg ca 1 tsk på varje plätt och toppa med hackade med pistagenötter.
- Vik samman och lägg alla vikta plättar på ett fat.
- Ringla över vit sirap (eller koka egen sockerlag med hälften mängden dubbel mängd socker mot vatten och låt svalna.)
- Dekorera gärna med torkade rosenknoppar eller torkade rosenblad. Servera rumstempererade och överblivna katayfe går fint att förvara i en lufttät burk i kylskåp där de håller ca 1 vecka.