Katayfe

Ett fat med katayfe

Publicerat:

Tillagningstid:

Små fluffiga plättar på mannagryn som fylls med ricotta-blandning, nötter och serveras med vit sirap.

Ingredienser

  • 1,25dl
    mannagryn
  • 2,5dl
    vetemjöl
  • 1,5msk
    strösocker
  • 1msk
    rosvatten
  • 2msk
    bakpulver
  • 3,75dl
    ljummet vatten

Fyllning

  • 1,5dl
    ricotta
  • 1,5dl
    mascarpone
  • 1dl
    rostade, finhackade pistagenötter
  • ev torkade rosenknoppar eller rosblad
  • vit sirap eller honung (eller koka egen sockerlag)

Så lagar du

  1. Mixa alla ingredienser med en matberedare i ca 2 minuter. 
  2. Låt degen stå och vila i rumstemperatur i en kvart. 
  3. Värm en bra non stick-panna utan något fett i på medelvärme. Grädda små plättar av smeten tills de är gyllenbruna på båda sidor. Låt plättarna svalna.
  4. Vispa samman ricotta och mascarpone till en smet och lägg ca 1 tsk på varje plätt och toppa med hackade med pistagenötter. 
  5. Vik samman och lägg alla vikta plättar på ett fat. 
  6. Ringla över vit sirap (eller koka egen sockerlag med hälften mängden dubbel mängd socker mot vatten och låt svalna.) 
  7. Dekorera gärna med torkade rosenknoppar eller torkade rosenblad. Servera rumstempererade och överblivna katayfe går fint att förvara i en lufttät burk i kylskåp där de håller ca 1 vecka.

Dela det här receptet med dina vänner!