Mirza ghasmi
Publicerat:
2024-06-17Tomatsås med massa smak där man på slutet knäcker i ägg som får tillagas i såsen. Perfekt att servera med bröd på en brunch, buffé eller varför inte som en enkel lunch?
Ingredienser
4portioner
- 4staubergine
- 2ststora tomater
- 2msktomatpuré
- 2stägg
- 8klyfta(or)vitlök
- 2tskgurkmeja
- salt och peppar
Så lagar du
- Gör ett par hack med toppen av en vass kniv i varje aubergine och grilla sedan aubergine och tomater hela tills de fått rejält med färg. (Auberginen ska med fördel få ett svart skal för att kunna skalas när den svalnat lite, tomaterna lite mindre färg då de hackas som de är).
- Godast smak får man om man grillar grönsakerna, men självklart går det bra tillaga dem i ugn på ca 225 grader grillfunktion.
Lägg de nygrillade grönsakerna i en skål och täck med plastfolie eller lock. Låt svalna något och ta sedan bort det svarta skalet. Hacka grönsakerna mycket fint och lägg i en skål. - Hacka vitlöken och stek på medelvärme i rikligt med olja under omrörning tills den blivit mjuk men absolut inte bränd. Tillsätt gurkmeja och tomatpuré och fortsätt steka i någon minut under omrörning.
- Tillsätt de hackade grönsakerna och låt koka samman till en tomatsås. Tillsätt ev lite vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
- Låt sjuda under lock i ca 15 minuter på svag värme.
- Knäck i äggen i tomatsåsen, rör runt lite försiktigt men låt dem hålla samman. Lägg på locket och låt äggen tillagas i såsen. Stäng av värmen.
- Dekorera gärna med lite hackade örter som persilja eller mynta vid servering.