Zereshk polo ba tahdig

Zereshk polo ba tahdig

Publicerat:

Fluffigt persiskt ris med ett krispigt smakrikt täckte som är ljuvligt till persiska grytor. Se till att ha en bra stor gryta med non stick-yta och kom ihåg: Övning ger färdighet!

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 1liter
    bra basmatiris
  • liter
    vatten till blötläggning
  • 2msk
    salt
  • ½dl
    matolja
  • ½dl
    solroskärnor
  • ½dl
    sesamfrön
  • ½g
    saffran
  • 1st
    libabröd

Topping

  • 25g
    ghee eller smör
  • ½g
    saffran
  • 1dl
    zereshk (berberisbär)

Så lagar du

Tips: Köp gärna riset i en arabisk affär. Fråga efter vilket de rekommenderar.

  1. Tvätta riset noga i vatten, och blötlägg det sedan i rikligt med vatten i 3 timmar, men gärna längre.
  2. Häll av detta vatten och fyll på med nytt vatten och salt. Koka tills riset är al dente, alltså inte helt genomkokt utan som man önskar att pasta ska vara.
  3. Häll av vattnet från kastrullen.
  4. Ta fram en ny stor gryta, helst med non stick-yta. Blötlägg saffran i ca ½ dl vatten i någon minut.
  5. Tillsätt olja, sesamkärnor och solrosfrön i grytan samt saffran-vattnet. Lägg ett libabröd ovanpå (riv av kanterna så det täcker botten bara) och häll på med riset. Gör 5-6 hål i riset med handtaget på en träslev så att man kan låta ånga cirkulera i riset och låta det tillagas jämnt. Täck med lock och laga på mycket låg värme i ca 40 minuter. 
  6. Smält smör eller ghee i en kastrull och tillsätt saffran och berberisbär. Låt fräsa i en minut på låg värme och under omrörning. Ta av locket från grytan med riset och lägg en tallrik på toppen.
  7. Ta ett fast grepp om gryta och tallrik samtidigt och vänd allt upp och ned så att den gyllene ytan hamnar uppåt.
  8. Toppa med de smör- och saffransfrästa berberisbären. Dekorera gärna med lite mynta, servera varmt.

Dela det här receptet med dina vänner!