Zereshk polo ba tahdig
Publicerat:
2024-06-17Fluffigt persiskt ris med ett krispigt smakrikt täckte som är ljuvligt till persiska grytor. Se till att ha en bra stor gryta med non stick-yta och kom ihåg: Övning ger färdighet!
Ingredienser
6 - 8portioner
- 1literbra basmatiris
- 1½litervatten till blötläggning
- 2msksalt
- ½dlmatolja
- ½dlsolroskärnor
- ½dlsesamfrön
- ½gsaffran
- 1stlibabröd
Topping
- 25gghee eller smör
- ½gsaffran
- 1dlzereshk (berberisbär)
Så lagar du
Tips: Köp gärna riset i en arabisk affär. Fråga efter vilket de rekommenderar.
- Tvätta riset noga i vatten, och blötlägg det sedan i rikligt med vatten i 3 timmar, men gärna längre.
- Häll av detta vatten och fyll på med nytt vatten och salt. Koka tills riset är al dente, alltså inte helt genomkokt utan som man önskar att pasta ska vara.
- Häll av vattnet från kastrullen.
- Ta fram en ny stor gryta, helst med non stick-yta. Blötlägg saffran i ca ½ dl vatten i någon minut.
- Tillsätt olja, sesamkärnor och solrosfrön i grytan samt saffran-vattnet. Lägg ett libabröd ovanpå (riv av kanterna så det täcker botten bara) och häll på med riset. Gör 5-6 hål i riset med handtaget på en träslev så att man kan låta ånga cirkulera i riset och låta det tillagas jämnt. Täck med lock och laga på mycket låg värme i ca 40 minuter.
- Smält smör eller ghee i en kastrull och tillsätt saffran och berberisbär. Låt fräsa i en minut på låg värme och under omrörning. Ta av locket från grytan med riset och lägg en tallrik på toppen.
- Ta ett fast grepp om gryta och tallrik samtidigt och vänd allt upp och ned så att den gyllene ytan hamnar uppåt.
- Toppa med de smör- och saffransfrästa berberisbären. Dekorera gärna med lite mynta, servera varmt.