Khoresh Gheyme

Khoresh Gheyme

Publicerat:

En smakrik gryta som med fördel kan kokas dagen före. Otroligt god till tadig ris, ett gott persiskt bröd (gärna sangak, barbari eller pita) och goda sallader som t ex Zeytoon parvarde.

Ingredienser

  • 2,25dl
    halverade kikärtor/chana dal (köp i arabisk affär)
  • 2st
    gula lökar
  • 750g
    lammkött utan ben (grytbitar)
  • några droppar rosvatten
  • 1g
    saffran
  • 2tsk
    gurkmeja
  • 2tsk
    mald kanel
  • 3msk
    tomatpuré
  • 3st
    torkade lime (limoo omani, köp i arabisk affär)
  • 8dl
    färdigblandad köttbuljong
  • salt och peppar
  • 3st
    aubergine
  • ghee eller smör att steka i

Så lagar du

  1. Skär köttet i mindre grytbitar.
  2. Hacka och fräs lökarna i en stor gryta med ghee/smör/olja tills de är mjuka och glansiga. Tillsätt köttet och låt bryna under omrörning till köttet fått fin färg.
  3. Rör ner gurkmeja, kanel och tomatpuré och låt fräsa. Krydda med salt och peppar och tillsätt utspädd buljong och låt koka upp.
  4. Låt koka på medelvärme i ca 40 minuter.
  5. Skölj kikärtshalvorna och låt rinna av noga.
  6. Blanda saffran med ca 1 dl hett vatten och rör om. Tillsätt detta med kikärtorna och några droppar rosvatten till grytan.
  7. Gör några jack med toppen av en vass kniv i varje torkad lime och lägg ner dem i grytan.
  8. Sätt på locket på grytan och fortsätt koka på medelvärme i ca 1,5-2 timmar eller tills köttet är helt mört. Rör om då och då i grytan och tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.
  9. Dela auberginen på längden, pensla dem med olja och grilla eller stek dem på båda sidor tills de fått rejält med färg och är helt genomlagade.
  10. Krydda dem med salt och peppar och lägg på toppen av grytan och låt koka med den sista kvarten. Men smaka först av grytan om det behövs mer salt, peppar eller kanske någon mer droppe rosvatten.
  11. Servera med krispig pommes och tadig ris samt gärna Zeytoon parvarde och Sabzi Khordan. Det sistnämnda är färska grönsaker i form av salladslök, rädisor, färska örter som koriander, persilja och mynta. Detta serveras bara på en tallrik som komplement till kraftiga grytor. Och ett gott persiskt bröd såklart! 

Tips: Drick gärna dough till denna måltid! En persisk yoghurtbaserad kolsyrad dryck som köps i arabiska affärer och kan smaksättas med torkad eller färsk mynta. Gott och bra för matsmältningen

Dela det här receptet med dina vänner!