Svampsoppa á la Thomas Herman
Ingredienser
4portioner
- 2stschalottenlök
- 1klyfta(or)vitlök
- 600gblandad svamp
- 1msksmör, till stekning
- 4kvist(ar)timjan
- 2stskivor tjockt bacon
- 1dltorr sherry
- 8dlhönsbuljong
- 2dlvispgrädde
- 4stänksherryvinäger
- 4stänkcitronsaft
- 1tskkallt smör
- 1mskcreme fraiche
- salt & peppar
Så lagar du
1. Skala schalottenlök och vitlök och hacka grovt.
2. Rensa svampen och hacka grovt.
3. Smällt smör i en kastrull, tillsätt schalottenlök, vitlök, timjan och bacon.
4. Tillsätt svampen efter några minuter och fräs blandningen några minuter tills svampen avger lite vätska.
5. Reducera vätskan från svampen och tillsätt sherry.
6. Låt reducera och tillsätt sedan hönsbuljong och grädde.
7. Koka i ca. 20 minuter tills allt är mjukt.
8. Plocka ut timjan och bacon, mixa soppan med stavmixer.
9. Är soppan för tjock kan det tillsättas mer hönsbuljong.
10. Smaksätt med salt och peppar efter smak. Smaka av med mer sherryvinäger eller citronsaft.
11. Blanda ner creme fraiche och kallt smör.
12. Stek upp lite svamp att garnera med
13. Servera