Taiyaki

taiyaki i form av fisk

Publicerat:

Taiyaki är en klassisk street food som älskas av de flesta. Smeten som liknar våffel- eller pannkakssmet bakas i en taiyakipanna. Ofta bakas denna läckerhet med en fyllning av anko (söt bönpasta) och vaniljkräm. Chokladfyllningar tillkommer också. Resultatet är en mjuk och fluffig gyllenbrun våffla/pannkaka med söt fyllning som man sällan glömmer, en smaksensation utöver det vanliga.

Ingredienser

4portioner

Anko:

  • 190g
    röda kidneybönor
  • 500g
    vatten (ej till blötläggning)
  • 300g
    socker

Chokladkräm:

  • 250g
    mjölk
  • 65g
    socker
  • 60g
    äggula
  • 25g
    majsstärkelse
  • 15g
    smör
  • 15g
    kakao

Taiyaki:

  • 170g
    matolja
  • 65g
    socker
  • 100 g
    ägg (två stycken)
  • 230g
    mjöl
  • 6g
    bakpulver
  • 190g
    mjölk
  • 6g
    vaniljsocker

Så lagar du

Anko - Gör så här:

Lägg bönorna i blöt över natten. Följande dag, koka bönorna mjuka med vattnet och sockret. Sila av sockret/vattnet och mixa bönorna släta i en matberedare (eventuellt behöver du tillsätta lite vatten till mixen för att få massan slät). Kyl ned.

Chokladkräm - Gör så här:

Koka upp mjölk, socker och kakao. Blanda ihop äggula och majsstärkelse. Temperera ägguleblandningen med den varma mjölkblandningen. Blanda tillbaka allt och koka till 95 grader. Rör ned smör och sila. Kyl ned.

Taiyaki - Gör så här: 

Blanda alla torra ingredienser tillsammans. Häll alla de våta ingredienserna i de torra och rör smeten slät med en visp. Smeten skall likna en pannkakssmet men lite tjockare.

Värm ditt Taiyakijärn (på en gasspis) och häll smeten i en av formarna. Toppa med den släta bönpastan och toppa med lite smet. Förslut järnet och vänd det. Sätt en timer på 3 minuter och rotera järnet var trettionde sekund. Låt Taiyakin svalna lite innan servering. 

Dela det här receptet med dina vänner!